Rom nebo cikán? Pracovat se nevyplatí, říkají nám paraziti, křičelo se v televizi! Pak Jílková na dálku seřvala Okamuru

Praha - V Česku je velký počet lidí, kteří žijí na sociálních dávkách. Nepracují a společnost i někteří politici je titulují slovem nepřizpůsobivý. Jak se ale do této situace dostanou a jak z ní ven? Mají vůbec šanci, když mnohdy nemohou nalézt práci? O tom se diskutovalo v pořadu Máte Slovo Michaely Jílkové.

V pořadu diskutovali Jaroslav Doubrava, senátor za Ústecký kraj (hnutí Severočeši.cz); Martin Šimáček, ředitel Institutu pro sociální inkluzi; Liana Janáčková, starostka Ostravy; Štěpán Kavur, předseda občanského sdružení Buči; Antonín Sprinz, bývalý správce bytového domu a Emílie Horáčková, terénní sociální pracovnice z Libereckého kraje.

Jeden z aktuální problémů je diskriminaci Romů při získávání práce. Podle Kavura se to týká 95 procent Romů. Podle Doubravy je dnes nedostatek i nekvalifikovaných lidí a pokud by to byla pravda, tak takový problém nebude. Domnívá se, že problémy se zaměstnáváním si vytvářejí oni sami svým chováním a nezájmem o práci.

Dodal, že ve vyloučených lokalitách je řada dobře oblečených a vybavených lidí. Kavur ale dodal, že "ti lidé chtějí pracovat. Dělají za 7500 měsíčně, zametají chodníky, a nestydí se za to," uvedl. Janáčková Romy ve svém okrsku zaměstnává, tvrdí ale, že někteří z nich do práce vůbec nepřijdou. 

Šimáček tvrdí, že některým lidem se nevyplatí pracovat proto, že jsou velmi zadlužení. Dodal, že žít ze sociálních dávek je velmi nevýhodné a pokud si někdo myslí, že je výhodné na nich žít, tak od letošního roku už to prý neplatí. Janáčková i Doubrava se ale shodně ptají, kdo za to jejich zadlužení může.

Horáčková dodala, že Romové pracovali, ale na to už se zapomnělo. "Vy jste jim dali krumpáče, práci a pracovali. Myslíte si, že neuměli pracovat? A to že jste jim práci a dali jste tam levnou sílu..." naštvala se. Podle Doubravy je to ale nízkým vzděláním těchto lidí.

Divák z publika následně vyzval, aby se používaly konkrétní výrazy. "Nepoužívejte nepřizpůsobivý. To je urážka. Říkejte Rom nebo cikán!" Podle Jílkové se do této skupiny počítají například i dlužníci nebo parazité. "Teď mi dali ale ještě jedno jméno, a to parazit. Konkrétně pan Okamura," dodal. divák Podle Jílkové je ale tento výraz přes čáru. "Pan Okamura by si měl uvědomit, že takové to výrazy jsou nevhodné!" naštvala se Jílková.

Podle Šimáčka ale není problém v zaměstnanosti, ale ve zneužívání sociálních dávek. Kolem nich totiž panuje mýtus, ve skutečnosti na ně ale lidé, kteří nesplňují podmínky, nedosáhnou. "Dnes ty dávky dávno ztratily tu svou základní úlohu," uvedl s tím, že zneužívání dnes neplatí.

Divák z publika pracující ve školství vidí problém v tom, že řada Romů po skončení základní školy dále nepokračuje, protože jejich vrstevníci nebo rodina nechtějí, aby pokračovali ve studiu. Dodal, že je spousta učilišť, která jsou poloprázdná nebo zavíraná. "K čemu jim jsou výuční listy, když je nikdo nezaměstná, když jsou černí?" reagoval další divák.

Janáčková vidí jako aktuální největší problém ubytovny. Tam si totiž majitelé berou občany, na které doplácí stát. Šimáček se ale vrátil k dětem a tvrdí, že když má u nás dítě chudé rodiče, je velká pravděpodobnost, že bude chudé taky. "Ta rodina se do té situace dostala proto, že stát 30 let neuměl udělat pořádnou politiku sociálního začleňování," dodal.

Jiný divák vidí řešení ve zvýšení minimální mzdy a navrhuje ji zdvojnásobit. "A kde na to ty firmy vezmou?" reaguje Janáčková. Jiný divák tvrdí, že když jde kolem ubytovny, tak mu je "na zvracení". "To je všechno v lidech. Kdyby ti lidi nebyli líní a umyli si podlahy a okna, tak by to tam bylo jak ve škatulkách," uvedl.

"Když je tam 10 lidí, tak jak si tam mají uklidit?" reaguje jiný divák. "A všichni berou příspěvek na bydlení, ne?!" naštval se další. Divačka z publika následně uvedla, že bydlí na ubytovně 11 let, a kdykoliv shání byt, tak se jí ptají na to, jestli je Romka a kolik má dětí. 

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Michaela Jílková Romové sociálně vyloučení Sociální dávky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy