Nohavicu už neposlouchám! Bard se ohnul před papaláši. Osobnosti se naštvaly na písničkáře kvůli medaili od Putina

Zpráva o tom, že ruský prezident Vladimir Putin na slavnostní recepci u příležitosti Dne národní jednoty udělil Puškinovu medaili českému písničkáři Jaromíru Nohavicovi, vyvolala v Česku bouřlivé reakce. Českého písničkáře kritizují nejen někteří politici, ale i řada dalších českých osobností.

Puškinova medaile je od roku 1999 udělována ruským občanům i cizincům, kteří se významně zapsali v kulturní oblasti, literatuře či jiných oborech umění. Medaili si Nohavica převzal v Kremlu osobně. V děkovné řeči pronesené v ruštině zazpíval Nohavica část písně Bulata Okudžavy.

Řada politiků ale nemá pro Nohavicu pochopení. „Pravda a lež, zpíval kdysi Nohavica - co začal nadbíhat Okamurovi už to asi neplatí. Co by asi řekl Vysockij?“ poznamenal komunistický poslanec Jiří Dolejš. Nejde o politiku Putina, ale fasovat metály od nějakého zahraničního báťušky je podobně dekadentní jako přizvukovat našim xenofobům,“ vzkázal poslanec.

„Ani Bulat Okudžava ani Vysockij by si metál od Putina nevzali, pane Nohavico. Přestože si léta pobrukuju Vaše písně, pane Nohavico, Vaše rozhodnuti jet si do Moskvy pro prezidentský metál mne zklamalo,“ vzkázal zpěvákovi europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina.

To někdejší český premiér Mirek Topolánek poukázal na fotky, na kterých si Nohavica při předávání medaile potřásá s Putinem rukou. „U té fotky mám pocity. Asi takové, když někdo načapá ženu se sousedem Jirkou nebo pozná dceru v péčku,“ rýpnul si Topolánek.

„35 let poslouchám Jaromíra Nohavicu. Ode dneška už ne! S medailí z Kremlu to u mě definitivně prohrál. Zpěvák na straně moci, která nenávidí svobodomyslné lidi, to je konec umělce,.“ varuje právnička a politička Hana Marvanová.

Na její slova zareagoval i Jiří Dolejš. „Jeho písně včetně těch od cizích interpretu (Okudžava, Vysockij, Vian) ze světa nezmizí - jen zpěvák sám přestane být symbolem toho, kdo se neklaní papalášům,“ poznamenal komunista. „Když se bard ohne před papaláši, na tom nic k obdivu není ani pro komunistu - spíš naopak,“ dodal Dolejš.

„Nohavica převzetím Puškinovy ceny z rukou prezidenta Putina legitimizuje autoritářský režim, který likviduje své kritiky. Je smutné sledovat, že pro své vlastní potěšení z lesku Kremlu je ochoten takto aktivně pomáhat agresivní politice namířené proti lidské svobodě,“ okomentoval událost děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Břetislav Dančák, který je současně docentem Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií.

„Agent komunistické tajné služby, který okupuje cizí území, předal medaili agentu komunistické tajné služby, který se rád fotí s náckem. Vemte si do rukou mávátka a volejte sláva! #darmodej #putin #nohavica #radjsemposlouchaljehopisne #kdyzsetalentacharakternedrzizaruce #zklamani,“ napsal na twitteru známý reportér Jan Tuna.

Další Nohavicu nezatratili úplně, přesto ale netají své zklamání. „Přesto nezavrhnu staré Nohavicovy písně, jako jsem nevyhodil staré Piťhovy či Cílkovy knihy. Nejsme jako oni,“ říká literární historik Martin C. Putna

„Jaromíra Nohavicu neposlouchám, ale musím se smát, kolik bojovníků za demokracii na něj plive, protože si převzal Puškinovu medaili v Rusku. Nějak jim asi uniklo, včetně madam Marvanové (dříve ODS), že stejnou medaili od stejného ruského prezidenta, dostal v roce 2007 Václav Klaus,“ rýpnul si do Novavicových kritiků Miroslav Sládek, republikán a zakladatel strany SPR-RSČ.

Související

Jaromír Nohavica.

Hodonín odmítl zrušit Nohavicovi koncert. Po tornádu jsme si prošli peklem, lidé se potřebují odreagovat, vysvětluje starosta

Starosta Hodonína Libor Střecha přiznává, že na městské radě hlasoval pro uskutečnění pondělního koncertu písničkáře Jaromíra Nohavicu, ačkoli po ruské válečné invazi na Ukrajinu odmítl vrátit Puškinovu medaili, kterou umělci v roce 2018 udělil přímo v Kremlu diktátorský prezident Vladimir Putin. Vystoupení nejen ve vyprodaném kulturním domě proběhlo, ale mělo i obrovský úspěch. Rodiště Tomáše Garrigua Masaryka tak nenapodobilo Uherský Brod či Olomouc, jež Nohavicovi hraní zrušily. „Žijeme v demokratické společnosti, a proto jsem nechali čistě na lidech, zda na pana Nohavicu chtějí i v dnešní době přijít. Je nutné si uvědomit, že jsme si v Hodoníně prošli peklem. Nejprve nás zasáhl covid-19, kvůli němuž bylo vše zavřené, a loni v létě nás zdrtilo tornádo. Občané mají právo přijít na jiné myšlenky, odreagovat se od stresu,“ říká pro EuroZprávy.cz Libor Střecha.

Více souvisejících

Jaromír Nohavica Vladimír Putin Jiří Dolejš Jaromír Štětina Mirek Topolánek Hana Marvanová Jan Tuna (novinář) Martin Putna Miroslav Sládek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy