Čínská klinika vyroste v Hradci až v roce 2019. Už teď budí vášně

Hradec Králové – Projekt výstavby Kliniky čínské medicíny v areálu hradecké fakultní nemocnice by měl být hotov v polovině roku 2019. Původně mělo centrum stát o rok dříve. Centrum, které vzbuzuje v odborné sféře značné diskuze financuje čínská společnost CEFC Group, která je v současnosti majoritním vlastníkem fotbalové Slavie nebo investuje do televizní skupiny Barrandov. Česká lékařská komora je vůči projektu skeptická.

Stavba kliniky čínské medicíny v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové by měla být zahájena zhruba v polovině letošního roku. Původně se mělo začít už loni s tím, že stavba bude v průběhu roku 2018 dokončena. Zahájení stavby bylo odsunuto mimo jiné z důvodu, že čínská společnost CEFC Group si podmínila poskytnutí investice zhruba 270 milionů korun na stavbu tím, že nemocnice vstoupí do Nadačního fondu tradiční čínské medicíny a o tom měla rozhodnout vláda. Ta vstup královéhradecké nemocnice do fondu nakonec schválila. CEFC Group je významným investorem televizní skupiny Barrandov a vlastní například fotbalový klub Slavia Praha.

V rámci FN Hradec Králové již dva roky funguje ambulance tradiční čínské medicíny, o jejíž služby je údajně velký zájem. Péče je v tomto česko-čínském centru tradiční čínské medicíny placená. Pacient si tak například za jednorázovou akupunkturu zaplatí 540 korun, za vstupní vyšetření metodami tradiční čínské medicíny bez akupunktury až 1 820 korun. V ordinaci je neustále přítomen tlumočník, který pacientovi překládá stanoviska čínského lékaře.

Vůči vzniku tohoto centra a jeho zaštítění jeho fungování ze strany státu, potažmo ministerstva zdravotnictví protestuje Česká lékařská komora. Podle mluvčího ČLK Michala Sojky není problém samotná existence kliniky, ale právě fakt, že klinika stojí v areálu univerzitní nemocnice, podporu od ministerstva zdravotnictví také nechápe.

„Ministerstvo by mělo podporovat to, co je ověřené a důvěryhodné,“ což „tradiční čínská medicína“ není, je to pouze druh léčitelství, prozradil pro EuroZprávy.cz. Dodal, že problematický je také fakt, že „čínští lékaři“ v podstatě nejsou  českými lékaři, nejsou členy České lékařské komory. To považuje ČLK za nelegální praktiku, každý lékař, který vykonává lékařské povolání na území Česka, musí být členem Komory. Sojka chápe i zvýšený zájem případných pacientů o metody čínské medicíny, odmítá však, aby tento typ léčitelství byl podporován a financován ze strany státu.

Tradiční čínskou medicínu považuje Komora za nesmysl a podvod na lidi. Naposledy se Komora vyjádřila v otevřeném dopise poslancům k návrhu MUDr. Vyzuly, který se zasazoval o rozšíření zákona o vzdělávání zdravotníků. Chtěl, aby zákon uznal obor „terapeut a specialista čínského léčitelství“.

„Vědecká rada České lékařské považuje tzv. Tradiční čínskou medicínu za pouhé léčitelství. Tento návrh je nebezpečným průlomem, neboť legislativně přiznává čínskému léčitelství statut medicínského oboru, a tím zvýhodňuje čínské léčitelství oproti jiným léčitelským metodám,“ stojí v dopise. Komora nepovažuje léčitelství za zdravotnické povolání.

České ministerstvo zdravotnictví je naopak vůči čínským vlivům v medicíně otevřené. „Tradiční čínská medicína nikdy naši západní medicínu nenahradí, ale může být vhodným doplňkem a určitou alternativou. Nevidím důvod, proč nenabídnout pacientům doplňkovou léčbu, která jim může ulevit nebo pomoci,“ prohlásil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík na semináři k možné synergii západní a tradiční čínské medicíny letos v únoru.

Dodal, že „Aplikovány budou pouze ty medicínské metody, které jsou založené na důkazech. Celý systém musí mít jasný řád a být kontrolovatelný.“ Projekt čínské kliniky podporoval už ministr zdravotnictví za Rusnokovy vlády Martin Holcát a pozdější ministr za ČSSD Svatopluk Němeček.

Související

Nová česká vláda premiéra Petra Fialy.

Od Fialovy vlády očekáváme lepší komunikaci, ochranu před drahotou a svobodu podnikání, žádají šéfové oborů i experti

Vkládají do ní velké naděje. Zároveň však šéfové jednotlivých oborů i experti, které EuroZprávy.cz oslovily, upozorňují, že pokud se jim počínání nové vlády Petra Fialy (ODS) nebude líbit, ozvou se a jsou připraveni se proti kabinetu důrazně vymezit. Viceprezident Hospodářského komory Tomáš Prouza, předseda odborů Josef Středula, předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek, exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a restauratér Luboš Kastner shodně od jmenované exekutivy očekávají především lepší komunikaci, než jakou se prezentovala předchozí Babišova vlády. „Do všech oborů stále zasahuje covid-19, proto by bylo dobré, aby se nová vláda odhodlala k povinnému očkování,“ říká Svatopluk Němeček.
Svatopluk Němeček, bývalý ministr zdravotnictví. Rozhovor

Babišova vláda podcenila v létě očkování třetí dávkou. Nemocnice jsou zahlceny a personál je na limitu, říká Němeček

Šéf Bohumínské městské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se domnívá, že za opětovným zahlcením zdravotnických zařízení a rekordním nárůstu nakažených na covid-19 stojí liknavost a podcenění končící Babišovy vlády, která měla v létě iniciovat, aby se třetí dávkou očkovalo co nejvíce lidí. „Už jsme snad všichni zjistili, že koronavirus není žádná vyšší moc, s níž se nedá nic dělat a jedinou cestou je vakcinace. Současný resort zdravotnictví zase situaci nezvládl, pokračuje ve svém chaosu. Přitom kdyby na silnicích denně umíralo dvě stě lidí, jsem si jistý, že by se proti tak zneklidňující statistice bojovalo, například varujícími spoty. Mám pocit, že narůstající oběti na covid-19 dosluhující kabinet systémově neřeší,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Svatopluk Němeček.

Více souvisejících

Svatopluk Němeček Miloslav Ludvík CEFC Hradec Králové FN Hradec Králové Čína nemocnice lékaři

Aktuálně se děje

před 53 minutami

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda vyzvala k dalším evakuacím z východní části Rafahu

Izraelská armáda vyzvala k dalším evakuacím z východní části Rafáhu na jihu Pásma Gazy a také z oblastí na severu tohoto palestinského území, kde od října probíhají boje s radikálně islamistickým hnutím Hamás. Informoval o tom deník Haarec.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy