Kurdská bojovnice: Česká republika je migrací jednoznačně ohrožena

Praha - Předseda Výboru pro obranu David Kádner a členové poslaneckého klubu Úsvit- Národní koalice se ve čtvrtek setkali s legendární kurdskou bojovnicí proti Islámskému státu Nesrin Abdullah Nesrin Abdullah je legendární bojovnicí a náčelnice kurdských ženských oddílů bojujících proti Islámskému státu. Na svých cestách do Evropy je vřele přijímána čelnými představiteli všech států. Naposledy se jí vrcholného přijetí dostalo v únoru, kdy se setkala s prezidentem François Hollandem při pracovní návštěvě Francie.

Dnešní debata byla zaměřena především na migrační vlnu a kritickou situaci v Sýrii, kde Kurdové čelí útokům ze všech stran. „Ano, Česká republika je migrační vlnou jednoznačně ohrožena. Mám důvěryhodné informace, že Islámský stát infiltruje své bojovníky mezi migranty a následně je vydírá. Bylo i nalezeno velké množství padělaných dokladů evropských států pro teroristy, kteří jsou připraveni v podstatě na povel spáchat sebevražedný útok," odpověděla Abdullah na dotaz poslance Karla Fiedlera. Právě syrští běženci patří podle údajů ministerstva vnitra k nejpočetnějším imigrantům zadrženým na našem území.

Kurdská bojovnice poslanecký klub dále informovala o těžkých bojích, které Kurdové musí dennodenně svádět v Sýrii. Abdullah si také postěžovala na nedostatek vybavení a munice „Zašli jsme tak daleko, že si musíme kupovat zbraně na tržnicích. IS je oproti nám daleko lépe a moderněji vyzbrojen."

Předseda výboru pro obranu David Kádner přislíbil paní Nesrin, že požádá o její přijetí na Ministerstvu obrany ČR a také u Generálního štábu AČR. „ Určitě bychom měli jednat o tom, že bychom jim poskytli v boji proti IS pomoc. Bojují proti Islámskému státu i za nás," řekl k jednání David Kádner. Poslanec Úsvitu Augustin Andrle k závěru debaty vyjádřil obdiv k nasazení paní Abdullah, se kterým bojuje pro svou věc.

Související

Recep Tayyip Erdoğan

Bude Erdogan nadále prezidentem? Rozhodnout mohou Kurdové, píše CNN

O politickém osudu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana by v letošních parlamentních a prezidentských volbách mohly rozhodnout hlasy Kurdů. Tato menšina tvoří 15 až 20 procent obyvatel Turecka, napsal dnes web CNN International. Zásadní pro poměr sil bude výsledek kandidátů prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), která navíc nepřímo podpořila kandidáta opozičního bloku v prezidentských volbách. Turci budou o novém parlamentu a hlavě státu rozhodovat 14. května.

Více souvisejících

Kurdové Úsvit - Národní koalice Nesrin Abdullah (velitelka kurdských ženských jednotek YPJ v Kobani)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy