Migranti z Iráku zadržení na D5 se mají vrátit do Maďarska, požádali tam o azyl

Heřmanova Huť - Migranti z Iráku, které policisté zadrželi v dodávce na Plzeňsku, by se měli vrátit do Maďarska, kde už dříve požádali o azyl.

"Všechny osoby budou nyní umístěny do zařízení pro umístění cizinců v Bělé Jezové, dva muži pak do zařízení v Drahonicích. Následně by mělo dojít k jejich předání v rámci dublinského řízení zpět do Maďarska," upřesnila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Na dálnici D5 ve směru na hraniční přechod Rozvadov zadrželi policisté v pondělí dopoledne bílou dodávku s britskou značkou, řídil ji rumunský řidič. I jeho zadrželi. Dnes ho kriminalisté obvinili z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za což mu hrozí až pětileté vězení. Policisté ho chtějí poslat do vazby.

V nákladové prostoru auta se tísnili lidé ze čtyř rodin a dva samostatně cestující muži a jedna žena. Celkem to bylo devět mužů, osm žen a 14 dětí, nejmladšímu dítěti bylo deset měsíců.

V červnu plzeňský krajský soud zpřísnil trest dvěma maďarským převaděčům, kteří byli v kraji zadrženi s dosud největší skupinou běženců. V jejich kamionu našla policie loni v létě na dálnici D5 u Ostrova u Stříbra 76 běženců z Pákistánu a Afghánistánu. Padesátiletému Zoltánovi Kapineczovi a osmatřicetiletému Menyhértu Sásovi v březnu vyměřil tachovský okresní soud 18 měsíců vězení. Krajský soud v červnu trest zrušil a odsoudil oba muže na tři roky.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Bělá pod Bezdězem Maďarsko

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy