O Dny NATO je nečekaný zájem. Počasí ale zhatilo nejatraktivnější bod programu

Ostrava - Na letišti v Mošnově u Ostravy se konají Dny NATO a Vzdušných sil Armády ČR. I přes nepřízen počasí dnes přišlo 65 tisíc lidí. Velkými lákadly jsou americké strategické bombardéry B-52 Stratofortress a B-1B Lancer.

"Vzhledem k počasí jsem nečekal, že tu bude tolik lidí," řekl předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce, Zbyněk Pavlačík. Uvedl, že na místě je k vidění kolem 80 letounů a vrtulníků a přes 200 kusů pozemní techniky.

Pavlačík řekl, že se stalo poprvé v historii, že organizátoři museli - kvůli mrakům - zrušit tak atraktivní část programu, jako mělo být vystoupení akrobatické skupiny Saudi Hawks. Mrzí je to kvůli návštěvníkům, kteří na vystoupení čekali, ale bezpečnost diváků i účastníků akce je podle Pavlačíka prioritou. "Oni létají v sedmičlenné formaci, jsou to rychlé proudové stroje, a proto je pro ně důležitý neustálý vizuální kontakt, aby se byli schopni spolu koordinovat, a to zejména v manévrech, kdy létají proti sobě," řekl Pavlačík. Vystoupení by ale mohlo přijít na program v neděli dopoledne. 

Také ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl, že ho překvapilo, kolik lidí přes špatné počasí na Dny NATO přišlo. "Ta předpověď byla docela odstrašující a lidi se nedali odradit a přišli, což je strašně fajn. Jestli mě něco naplňuje nějakým i optimismem, tak je to podpora armády v očích veřejnosti," řekl ministr. Armáda má podle něj důvěru zhruba 75 procent obyvatel a v posledních letech důvěra ještě roste.

"Můžu říct, že speciálně na Moravě máme rekrutační výsledky velmi dobré. Loni jsme vzali 2200 nových vojáků a říkali jsme si, to nemůžeme opakovat, to už se nestane. A letos to vypadá, že to dopadne velmi podobně nebo ještě trošku líp. Vezměte si, že to je skoro deset procent stavu armády," řekl Stropnický. S ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO) dnes v Mošnově podepsal memorandum o spolupráci v oblastech letových navigačních služeb.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Představují vojenské, záchranářské či bezpečnostní jednotky ze 17 zemí včetně tří mimoevropských - USA, Kanady a Saúdské Arábie. Program letos nabízí na oba dny 15 hodin dění a více než 60 dynamických ukázek, mezi největší lákadla patří americké strategické bombardéry B-52 Stratofortress a B-1B Lancer.

Související

Na Václavském náměstí se o víkendu protestovalo proti Fialově vládě. (16.9.2023) Glosa

Události Petra Nutila: Vyhasínající Rajchl a ústavní Orel v hnízdě

Moji milí, čím začít jiným, než úplně čerstvou zprávou! Další demonstrace uspořádaná Jindřichem Rajchlem proběhla. A tak to má být, žijeme ve svobodné zemi, kde si každý může protestovat proti čemu chce. Tentokrát se už pod vedením tohoto pána neprotestovalo proti bídě, ale vládě. Asi bída už v ČR není, nebo co. Každopádně to je asi tak jediný rozdíl mezi touto demonstrací a tou předchozí. 
Dny NATO v Mošnově, ilustrační fotografie.

Dny NATO vyvrcholily, letos je navštívilo 185 tisíc lidí

Druhým a závěrečným dnem v neděli pokračovaly Dny NATO v Mošnově. Na sobotní program se podle odhadů přijelo podívat 100 tisíc lidí, dnes přišlo dalších 85 tisíc návštěvníků. Akci včera navštívil také premiér Petr Fiala. 

Více souvisejících

Dny NATO B-52 Stratofortresses Armáda České Republiky NATO Martin Stropnický

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy