Jak vyzdobit hrob? Češi mění dušičkové zvyky, černé stuhy už netáhnou

Praha - 2. listopadu si tradičně připomínáme Památku zesnulých. Češi se při výběru dušičkových věnců více přiklánění k těm z přírodních materiálů v barvách podzimu. Roste poptávka například po olejových svících či hřbitovních svíčkách s LED diodou. Out jsou umělé květiny a černé stuhy.

"Oproti dřívějšku, kdy bylo více požadavků na lakované šiškové věnce, stříbrný smrk a plastové chryzantémy, přijímají nyní klienti i méně tradiční přírodní materiály - mech, rozmanité stálezelené listnaté dřeviny, podzimní plody a čerstvé hrnkové květiny," uvedla Zdeňka Charbuská z květinářství Flowers and More.

Dříve kupované stužky s nápisem "vzpomínáme" se již téměř nepoužívají. Klienti rovněž již nechtějí černou barvu na stuhách. Vzpomínat chtějí spíš na to dobré, a proto volí světlejší přírodní barvy aranžmá a přízdob.

Základem dušičkového nákupu nicméně zůstávají hřbitovní svíce. "Na přelomu října a listopadu jich skončí v nákupních košících našich zákazníků desítky tisíc. Oblibu si rychle získávají zejména olejové svíce, které vydrží hořet až tři dny," řekla Barbora Vanko z řetězce Albert.

U zákazníků jsou podle Pavly Hobíkové z Globusu stále oblíbenější hřbitovní svíčky s LED diodou, které budí dojem klasické plápolající svíčky a jsou odolné vůči větru a dešti.

Dušičky nad anglosaským Halloweenem v Česku neotřesitelně vedou, čtyři z deseti Čechů však podle průzkumu řetězce Albert vyjadřují sympatie k halloweenským dekoracím z dýní. "Zájem o dýně roste. Nevětší zájem je o tykvi mexickou, jejíž hmotnost se pohybuje mezi čtyřmi a 12 kg a která je ideální pro vydlabávání," dodala Hobíková.

Související

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.
Dušičky jsou starobylý svátek. Lidé ho slaví už více než tisíc let

Dušičky jsou starobylý svátek. Lidé ho slaví už více než tisíc let

Dušičky, tedy památka na zesnulé, je svátek s velmi dlouhou tradicí. Svůj původ má již v pohanských časech v nejrůznějších projevech a rituálech spojených s uctíváním zemřelých předků. V křesťanském světě se druhého listopadového dne začalo vzpomínat na zesnulé přesně před 1025 lety, v roce 998.

Více souvisejících

Dušičky - svátek zesnulých Hřbitov Obchody život Halloween

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy