Zítřejší déšť pokryje auta pískem ze Sahary. Jak se ho nejlépe zbavit?

Současné slunečné počasí možná mnohé tuzemské řidiče svádí k návštěvě automyčky, pravdou však je, že se vyplatí ji o pár dní odložit. Zítra bude totiž s kapkami deště padat také saharský písek, který bude na automobilech ulpívat. Naštěstí existují spolehlivé metody, jak se písku na kapotě zbavit.

Už od Velikonoc se v ovzduší přesouvá z Afriky nad Evropu pouštní písek ze Sahary. V Česku zaznamenali meteorologové zvýšené koncentrace prachových částic teprve včera, jelikož však zatím panuje slunečné počasí, písek se nijak zvlášť neprojevuje.

To se změní v pátek odpoledne, kdy do Česka přijde studená fronta, kterou bude doprovázet déšť. Ten částice saharského písku z atmosféry vymyje. „Dá se říci, že každá kapka deště, která spadne, bude obsahovat saharský písek,“ uvedla pro EuroZprávy.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Písek ovšem ulpí na předmětech, nejvíce postiženy budou automobily. V minulých dnech už to na vlastní oči poznali řidiči ve Skotsku, ale také na sousedním Slovensku. Zatímco běžně déšť auta umyje, tentokrát se především vozidla světlejších odstínů zbarvila dohněda. Zítra to čeká i Česko. Jak se písku usazeného na kapotě zbavit?

Odborníci řidičům doporučují, aby se při čistění obrnili opatrností a zabránili tak poškození laku. Radí také, aby lidé použili vysokotlaké čističe neboli wapky, s jejichž pomocí písek z auta bez problémů odstraní. Na těžko dostupných místech je pak potřeba přiložit ruku k dílu s kartáčkem nebo jiným podobným nástrojem.

Meteorologové navíc varují, že jeden déšť nemusí všechny pískové částice z ovzduší vymýt. Pokud tedy právě přemýšlíte o návštěvě automyčky, vyplatí se ji ještě o pár dní odložit, před pátkem by totiž šlo o vyhozené peníze.

V České republice se s pískem setkáváme jednou, maximálně dvakrát do roka. Kromě Sahary se k nám dostává také z Ukrajiny. Loni zaznamenali meteorologové prachové částice v ovzduší 18. dubna.

Související

Více souvisejících

saharský písek auto Počasí písek

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy