V Děčíně se utrhl kus skály, 20tunový kámen proletěl těsně kolem domů

Děčín - Skalní masiv v děčínské části Horní Žleb, z něhož se v neděli večer utrhl asi dvacetitunový kámen, je nestabilní. Ukázalo to dnešní zkoumání technika a úředníků magistrátu, řekla ČTK mluvčí radnice Markéta Lakomá. Balvan o rozměrech 2x5 metrů proletěl kolem domů a zastavil se o plot. Děčínská radnice evakuovala obyvatele jednoho domu.

"Bohužel bylo zjištěno, že odlomená část skály pochází z masivu, který je narušen, a hrozí další sesuv menších kusů. Co nejdříve proto začneme se zabezpečením masivu," řekl ČTK děčínský primátor František Pelant (ČSSD).

Evakuovaná rodina, které kámen proletěl kolem domu, zatím zůstane v jednom z děčínských hotelů.

Svah podle Lakomé patří státu a spravují ho Lesy České republiky. Mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík ČTK řekl, že státní podnik se bude v případě potřeby podílet na sanaci svahu. Odmítl, že by pád balvanu souvisel s nedávnou těžbou dřeva. "Z provedeného šetření plyne, že pád kamene způsobily přírodní vlivy a současně byla vyloučena jakákoli souvislost s nedávnou, na jaře ve svahu prováděnou těžbou přestárlých a nebezpečných stromů. Těžební práce byly ukončeny již k 30. dubnu," řekl ČTK Boublík. Lesy ČR zároveň vysazují na některá místa stromy, které by měly pomoci stabilizaci svahu.

Svahové pohyby jsou velmi různotvárným geodynamickým procesem probíhajícím v přírodním prostředí. Jejich vznik a vývoj je podmíněn místními přírodními poměry (sklon svahu, geologické poměry, klimatické podmínky atd.) a případně lidskou činností (změny reliéfu krajiny, změny vodního hospodářství atd.).

Tzv. řícení je krátkodobý (řádově sekundy) rychlý pohyb horninových hmot na strmých svazích, přičemž se postižené hmoty rozvolní a ztrácejí krátkodobě kontakt s podložím. Při pohybu se uplatňuje volný pád. Dříve než hmoty ztratí kontakt s podložím, může docházet k plouživým pohybům. Vzdálenost přemístěných hmot je vzhledem k prostorovým rozměrům zříceného masivu mnohonásobně větší. Tento jev je nejčastěji vyskytuje v oblasti skalních pískovcových měst, u nás např. v oblasti Hřenska, Českého Ráje nebo Broumovska, vysvětluje geology.cz.

Skály hrozí i jinde

V květnu začaly práce na protierozním zajištění okolí přírodní památky Tiské stěny na severu Čech. O tom, jak práce pokračují informovala Agentura ochrany přírody a krajiny.

Od zahájení projektu probíhají práce na okruhu ve Velkých Tiských stěnách. Nejdříve byly budovány dřevěné protierozní přehrázky, které zabraňují splavování erodovaného písku dále od skal.

Jejich budování je podél značené trasy ve Velkých Tiských stěnách již ukončeno. Práce pokračují umisťováním kamenných schodů, jejichž účelem je zpevnění povrchu turistických stezek ve svahu.

Zároveň se začalo s podobnými opatřeními v Malých Tiských stěnách. Všechny turistické stezky byly prozatím v době prací volně průchozí, s uzavřením úseků tras se ani v dalších dnech nepočítá, informuje decin.cz.

Související

Více souvisejících

Příroda Hasiči Sesuv půdy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Kapesní nůž, kterým muž ohrožoval školní personál. (23.9.2024)

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

Ivan Bartoš

Bartoš po debaklu ve volbách rezignuje. Končí i celé vedení Pirátů

Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne, ve vedení skončí posledního září. Předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku, nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9. listopadu.

včera

Ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině se zintenzivňuje. Obě strany si vyměňují tvrdé údery, u Charkova vzniká mlýnek na maso

Ruské a ukrajinské síly svádějí tvrdé boje na několika frontách, včetně Kurské a Doněcké oblasti. Zatímco Rusové zintenzivnili bombardování měst pomocí dronů, Ukrajinci provedli úspěšné útoky na ruské muniční sklady. Obě strany střídavě obsazují vesnice, tyto úspěchy ale nedokážou potvrzovat žádnými vizuálními důkazy. Situace se vyostřuje i u Charkova a na linii Kupjansk-Svatove-Kremina, kde probíhají brutální boje.

včera

včera

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

včera

včera

včera

včera

včera

U Pirátů začaly padat hlavy. Končí první členka vedení

Třetí místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová se rozhodla rezignovat na svou funkci ve vedení strany ke konci září. Tento krok oznámila po neúspěchu Pirátů v krajských volbách na stranickém fóru.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy