Ceny pohonných hmot v Česku padají. Za kolik natankujete?

Praha - V uplynulém týdnu dále pokračoval výrazný pokles cen pohonných hmot v Česku, a propad navíc zrychlil. Na některých čerpacích stanicích nyní stojí litr benzinu dokonce 29 korun a 90 haléřů. Pokud se raduje, pak pro vám nemáme dobrou zprávu. Taková cena je raritou a spíše marketingový tah.

Zatímco ještě před týdnem se cena pohonných hmot dostala po 34 koruny pouze v Pardubickém kraji, a to navíc jen u nafty, nyní se průměr cen propadl pod 34 korun za litr v téměř polovině republiky. Benzin se prodává za méně než 34 korun v šesti krajích a nafta v pěti. Natural 95 koupí řidiči nejlevněji v Královéhradeckém kraji, kde v průměru stojí 33,55 koruny za litr, a naftu v Pardubickém za cenu 33,31 koruny.

Nejdražší zůstává stále Praha, kde se ceny jako v jediném regionu Česka udržely vysoko nad hranicí 35 korun, benzin dokonce jen tři haléře pod 36 korunami. Nafta se prodává v hlavním městě v průměru za 35,78 koruny za litr.

Například na Sokolovsku už klesla cena benzinu i nafty pod 33 korun. Za týden se u naturalu snížila o 88 haléřů na průměrných 32,99 koruny. Nafta na Sokolovsku zlevnila o 83 haléřů na 32,76 koruny.

Zlevňovalo se razantně i na Chebsku. Benzin tam zlevnil o 90 haléřů a stojí nyní 33,21 koruny. Cena nafty klesla o 55 haléřů na 32,90 koruny. Ale Karlovarsko zlevňovalo méně, benzin zlevnil o 40 haléřů a stojí nyní 34,51 koruny. Cena nafty klesla o 51 haléřů na 34,24 koruny za litr.

Cena paliv klesají i v sousedním Německu. Benzin zlevnil za týden v přepočtu o více než korunu a přijde na 38,08 koruny.

„Čerpací stanice, která nabízí cenu pod 30 korun, je opravdu odvážná. Spíš bych řekl, že je to marketingový tah," řekl pro ČRo analytik společnosti Colloseum Boris Tomčiak. „V následujících dvou týdnech poklesnou ceny minimálně o půl koruny a do konce roku by se mohly snížit až o korunu," dodal.

Cena pod 30 korun ale podle něj samozřejmost nebude. „To by se cena ropy musela pohybovat kolem 50 dolarů za barel. A to ještě za předpokladu, že by česká koruna neoslabovala. Není v současnosti reálné, aby se ceny pohonných hmot pohybovaly v průměru kolem 30 korun za litr," míní analytik.

Související

pohonné hmoty

Ceny pohonných hmot v ČR se „hroutí k zemi“. Tempo je rekordní v historii

Ceny benzínu i nafty v ČR se „hroutí k zemi“ historicky rekordní rychlostí. Pohonné hmoty v Česku totiž včera ještě zrychlily obrátky svého již tak extrémního tempa zlevňování. Průměrná cena benzínu Natural 95 se z pondělí na úterý propadla o 82 haléřů na litr, na hodnotu 45,72 koruny. Za dva uplynulé dny – od neděle do úterý – tak benzín zlevnil o 1,36 koruny. Jedná se o nejvýraznější dvoudenní zlevnění benzínu v historii sledování od začátku roku 2005. (Výjimkou je pouze jediný cenový výkyv – jež je ovšem jen statistickou anomálií – v únoru 2010, kdy cena benzínu nejprve jeden den vzrostla o více než 2,50 koruny na litr, aby hned poté zase o více než 2,50 koruny zlevnila.)

Více souvisejících

ceny ropy pohonné hmoty Čerpací stanice

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 15 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Zdroj: David Holub

Další zprávy