Cena ropy padá. Za kolik natankujete? Rozdíly jsou značné

Praha - Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují, vyplývá z údajů společnosti CCS. Ceny v krajích jsou však velmi rozdílné, mnohde se stále vyplatí tankovat spíš v Rakousku či Polsku.

Natural 95 zlevnil za týden o 37 haléřů na 31,55 Kč za litr a litr nafty stál ve středu 7. ledna průměrně 31,67 Kč, o 39 haléřů méně než o týden dřív. Před rokem stály benzin i nafta v ČR přes 36 korun za litr. Nebýt posilování dolaru, byl by pokles v tuzemsku ještě výraznější.

Podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka bude zlevňování pohonných hmot pokračovat. "V nejbližším týdnu očekáváme další pokles cen benzinu a nafty na českých čerpacích stanicích o několik desítek haléřů. Cena nafty bude klesat pomaleji a bude dražší než benzín, což je typický sezónní vývoj v zimě," uvedl Tomčiak.

Nejvyšší ceny pohonných hmot v Karlovarském kraji si drží okres Karlovy Vary. V případě benzinu tam cena za posledních sedm dní poklesla z 31,84 Kč na 31,60 Kč, v případě nafty z 31,82 Kč na 31,53 Kč. V okrese Cheb dají řidiči za litr nafty 30,32 Kč, tedy o 30 haléřů méně než poslední den loňského roku. Litr naturalu vyjde v průměru na 30,43 Kč.

Nejlevněji mohou řidiči tento týden nakoupit pohonné hmoty na severním Plzeňsku, kde je litr Naturalu 95 za 29,67 Kč, tedy o 34 haléře levnější než před týdnem. Tento okres má nejlevnější i naftu, litr stojí 30,08 Kč, minulou středu byl o devět haléřů dražší.

Ekonomicky nejsilnější část regionu, Plzeň-město, má pohonné hmoty pod krajským průměrem, u benzinu litr za 30,78 Kč, u nafty za 31,18 Kč.

Vůbec nejdražším okresem Plzeňského kraje zůstává příhraniční Tachovsko, kde oproti minulému týdnu zdražil benzin, nafta naopak zlevnila. Litr naturalu na Tachovsku řidiči koupí v průměru za 34,44 Kč, což je o 1,43 Kč více než 31. prosince 2014, za litr nafty dají 34,26 Kč, tedy o 18 haléřů méně.

V německém pohraničí zůstává dlouhodobě pro české řidiče nevýhodné nakupování benzinu. Obdoba českého Naturalu 95 se dá u hranic v Německu koupit v přepočtu za zhruba 36,38 Kč. Naopak litr nafty se tento týden dostal v přepočtu na 32,21 Kč, pomalu se tak přibližuje českým cenám.

Metropole zůstává jediným městem, ve kterém musí řidiči platit průměrně přes 33 korun za litr. V hlavním městě lze nejlevněji pořídit Natural 95 i naftu v Praze 3. Benzin se zde prodává za 31,85 korun za litr, nafta za 32,03 koruny. V ostatních čtvrtích se ceny převážně drží nad 33 či 34 korunami. Nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze 7, kde řidiči natankují litr Naturalu 95 za 35,85 koruny a litr nafty za 36, 25 koruny.

Nejdražší benzin ve Středočeském kraji se prodává nadále na Benešovsku, a to za 33,95 koruny za litr. Více než 33 korun za litr benzinu řidiči zaplatí také na Berounsku. Nejlevnější benzin je na Mělnicku a Rakovnicku, prodává se tam průměrně za 30,09 koruny za litr.

Nafta je nejdražší také na Benešovsku, litr tam stojí 34,09 koruny. Nejlevnější naftu řidiči natankují na Mělnicku, průměrně za 30,42 koruny za litr. Pod hranicí 31 korun se cena nafty pohybuje i na Rakovnicku a Kutnohorsku.

Nejnižší ceny benzinu a dieselu na severu Čech jsou na Ústecku. V okolí krajského města, kde je hustá síť pump, benzin stojí v průměru 30,74 Kč/l a nafta 30,78 Kč/l. Naopak nejvíce za ně řidiči zaplatí na Chomutovsku. Tamní čerpací stanice nabízí natural za průměrných 31,57 Kč za litr a naftu za 31,75 koruny.

Benzin i nafta byly v Královéhradeckém kraji v posledním týdnu nejlevnější na Náchodsku. Litr naturalu se tam prodával průměrně za 29,43 koruny, litr nafty stál 29,71 Kč. Naopak nejvyšší ceny benzinu i nafty zůstávají na Hradecku, kde se litr benzinu prodával za 31,63 Kč a nafty za 31,25 Kč. V sousedním Polsku jsou ceny pohonných hmot proti hradeckému kraji levnější zhruba o čtyři koruny na litru. Podle serveru www.fuel-prices-europe.info litr benzinu stojí v přepočtu průměrně 26,25 Kč/l, nafta vyjde na 26,9 Kč/l.

Z pěti okresů Vysočiny jsou nejdražší pohonné hmoty na Havlíčkobrodsku. Natural se tam prodává za 32,90 Kč/l a litr nafty za 33,19 Kč. Nejlevnější je Třebíčsko, kde litr benzinu stojí 30,92 Kč a stejné množství nafty 31,19 Kč.

Benzin i nafta jsou v Jihomoravském kraji stále dražší, než je celostátní průměr.  Rozdíly mezi průměrnými cenami pohonných hmot v jednotlivých okresech kraje jsou stále značné. Na Hodonínsku a Blanensku už průměrná cena benzinu klesla pod jednatřicetikorunovou hranici. V Brně Natural 95 stojí průměrně 33,40 Kč, ochota čerpadlářů zlevňovat při klesající ceně suroviny je ve městě tradičně nejnižší.

Motoristům z jižní Moravy se vyplatí tankovat benzin v Rakousku, kde je cena nižší. Litr naturalu tam stojí 1,14 eura, v přepočtu 31,79 koruny. Také za naftu tam zaplatí méně, a to 1,12 eura za litr, což je 31,24 koruny. Na Slovensku je benzin i nafta v porovnání s průměrnými cenami na jihu Moravy dlouhodobě vyšší. Natural tam podle údajů z webu www.fuel-prices-europe.info stojí průměrných 1,36 eura, což je 37,93 Kč. Nafta na Slovensku vyjde na 1,25 eura, tedy 34,86 koruny.

Pohonné hmoty za poslední týden zlevnily ve všech pěti okresech Olomouckého kraje. Nejlevnější benzin i naftu vykázalo Šumpersko, kde litr Naturalu 95 stál v průměru 31,52 koruny a nafty 31,5 koruny. Nejdražší pohonné hmoty jsou na Olomoucku. U tamních čerpacích stanic řidiči za benzin zaplatí v průměru 32,33 koruny a za naftu 32,54 koruny. Řidičům ze severu Olomouckého kraje se navzdory výraznému poklesu cen pohonných hmot stále vyplatí tankovat v Polsku.

Související

Více souvisejících

pohonné hmoty Benzinky ceny ropy

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy