Energetické štítky u spotřebičů: Některé třídy nejspíš zmizí

Praha - Plánuje se změna energetických štítků u spotřebičů, měly by se totiž zjednodušit. U praček, sušiček a myček zmizí kategorie A+, A++ a A+++. Spotřebitelé se tak dočkají sjednocení systému značení u různých domácích spotřebičů.

Měly by se zjednodušit energetické štítky pro spotřebiče. Zatímco některé mají jako nejvyšší třídu A+++, jiné jen A. "Uvažuje se o odstranění kategorie A+, A++ a také A+++ u ledniček, praček, sušiček a myček na nádobí.

Nejúspornějšími štítky se pro ně stane kategorie A, která je dosud nejvyšší možná například u vysavačů," vysvětluje ředitel Střediska pro efektivní využívání energie Juraj Krivošík. "Jen třetina zákazníků si sama dokáže spočítat spotřebu elektrické energie, proto je pro ně přehledný údaj na energetickém štítku velkou pomocí při nákupu spotřebiče," prozradil Krivošík s tím, že Evropská unie pro spotřebitele projekt Yaeci, což je zobrazování ročních provozních nákladů mimo energetické štítky. Díky němu by se tak lidé dozví, kolik zařízení za rok spotřebuje elektřiny nebo vody. Energetické štítky

"Projekt umožňuje spotřebitelům zjistit provozní náklady spotřebiče v korunách a díky tomu se lépe rozhodnout mezi úspornými a méně úspornými modely," uvedl odborný poradce střediska Michal Staša.

Lidé v poslední době kupují energeticky úsporné spotřebiče častěji. "Zájem o úsporné spotřebiče se v Česku za poslední rok výrazně zvedl," potvrdil mluvčí společnosti Euronics Bohuslav Komín.

V letošním roce vzroste počet spotřebičů označených energetickými štítky. Od 1. ledna je mají odsavače par a elektrické a plynové trouby. Od 26. září je pak dostanou i zařízení na ohřev vody a vytápění, tedy například kotle a bojlery.

Související

Počasí

S poškozením spotřebiče kvůli bouřce se setkala řada Čechů, rizika přesto zlehčují

S poškozením nějakého elektrického zařízení v domácnosti kvůli přepětí v síti způsobeném bouřkou se setkalo 21 procent Čechů a 91 procent zažilo výpadek dodávky elektřiny. S výkyvy napětí má zkušenost 42 procent lidí. Před blesky a s nimi spojenými výkyvy napětí nebo výpadky elektrické sítě chrání svou domácnost 43 procent Čechů. Vyplývá to ze statistik a průzkumu společnosti Schneider Electric.
Ilustrační foto

Čtyři e-shopy dostaly pokutu od ČIŽP, nezákonně vybíraly poplatky

Čtyři e-shopy dostaly od liberecké pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu v součtu za 50.000 korun. Podle zjištění inspektorů nezákonně vybíraly poplatky za odběr starých elektrospotřebičů. Jednomu e-shopu uložila inspekce pokutu 20.000 korun, ostatním třem po 10.000 Kč.

Více souvisejících

domácí spotřebiče elektrospotřebiče

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Británie chce zastavit migraci, uprchlíky začne odvážet ze země. Sunak oznámil kdy

Podle britského premiéra Rishiho Sunaka by měla první letadla s migranty odletět z Británie do Rwandy za 10 až 12 týdnů, a od léta by měly být tyto lety pravidelné. Sunak to dnes oznámil během rozhovoru s médii během své cesty do Spojených států a Kanady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy