Počet lidí bez práce v únoru klesl na 7,5%. O které profese je zájem?

Praha - K 28. 2. 2015 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 548 117 uchazečů o zaměstnání. To je o 8 074 méně než v lednu a o 77 273 méně než v únoru 2014. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 530 526 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání). Podíl nezaměstnaných klesl na 7,5 % (leden 2015 - 7,7 %, únor 2014 - 8,6 %). V meziročním srovnání se zvýšil o téměř 30 700 počet volných pracovních míst, meziměsíčně jich přibylo přes 6 700. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR na webu portal.mpsv.cz.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 76 regionů - největší okres Rychnov nad Kněžnou (o 5,6 %), Jičín (o 4,9 %), Plzeň-sever (o 4,6 %), Klatovy (o 4,3 %) a Plzeň-jih (o 3,7 %). Naopak nárůst eviduje ÚP ČR pouze v okrese Jeseník (o 0,2%).

Situace na pracovním trhu odpovídala v uplynulém měsíci běžnému vývoji na trhu práce. Letošní čísla jsou ale mnohem pozitivnější.

„V řadě krajů jsme zaznamenali nejnižší únorovou hodnotu za posledních několik let. Důvodů je hned několik – mírná zima, stále rostoucí počet volných pracovních míst, proaktivní komunikace ÚP ČR se zaměstnavateli a samozřejmě oživující ekonomika. S příchodem teplejšího počasí se rozjedou sezónní práce a zaměstnavatelé začnou nabírat další pracovníky. Nezaměstnanost tak bude s největší pravděpodobností i nadále klesat," říká Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR.

Už nyní roste počet volných pracovních míst například v lázeňství nebo turismu. Stávající obsazení pracovních pozic se snaží zaměstnavatelé udržet i v dalších odvětvích.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,3 %), Mladá Boleslav (4,3 %), Rychnov nad Kněžnou a Praha-západ (shodně (4,4 %), Benešov (4,5 %) a Rokycany (4,6 %). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 37 regionů. Nejvyšší byl v okresech Bruntál (13,4 %), Most (12,7 %), Ústí nad Labem (12,4 %), Karviná (12,1 %), Jeseník (11,9 %), Znojmo (11,4 %), Ostrava - město a Chomutov (shodně 11,2 %).

Hledají se pojišťováci i pomocní dělníci

Zaměstnavatelé měli v únoru největší zájem o řidiče nákladních automobilů, kuchaře, pracovníky v administrativě, o prodavače, číšníky, servírky, šičky, obchodní zástupce v pojišťovnictví, operátory call center, strážné, recepční, pokojské a další hotelové pracovníky, autoklempíře, skladníky, jeřábníky, truhláře či pomocné pracovníky ve výrobě. Dále se uplatní IT specialisté, grafici nebo dělníci v rostlinné výrobě. Přednost dávají zaměstnavatelé proškoleným specialistům s praxí.

Nově roste zájem o stavební specialisty či pomocnou pracovní sílu v rámci jarních úklidových prací. Celkem 1 500 volných pracovních míst nabízí po celé republice Armáda ČR a o svém záměru informuje veřejnost také prostřednictví ÚP ČR.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. obráběč kovů, zámečník, soustružník, elektrikář, elektrotechnik, svářeč a řezač plamenem, seřizovač, strojírenský technik, plastikář, manipulační a montážní dělník a obsluha CNC strojů, traktorista, obsluha vysokozdvižných vozíků). Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce práce

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy