Splácet půjčku hotově? Pořádně se prohnete, varuje dTest

Praha - Když potřebujete rychle půjčit peníze, jistě oceníte možnost dostat na ruku hotovost hned při podpisu smlouvy. Tím si ovšem určíte i způsob splácení, který zdaleka tak výhodný není. V takzvaném hotovostním režimu splátek nakonec poskytovateli úvěru zaplatíte jednou tolik, kolik jste si půjčili.

Už jste někdy slyšeli o hotovostním režimu splátek? Ačkoliv je běžnou praxí splácet spotřebitelské úvěry měsíčně a bezhotovostně, není to pravidlem.

„Hotovostní režim určuje vedle způsobu čerpání peněz i způsob splácení, který představuje osobní výběr splátek v hotovosti obchodním zástupcem poskytovatele úvěru. Výběrčí za vámi bude chodit domů a inkasovat jednotlivé splátky jednou týdně, neboť interval splátek je týdenní," říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Provident Financial s.r.o. takovýto režim smlouvy nabízí a vy si jej můžete zvolit. Ale rozhodně to není zadarmo. Při půjčce ve výši 18 000 Kč činí cena za hotovostní inkaso splátek přes 10 000 Kč. Po započtení dalších účtovaných nákladů, jako jsou úrok a poplatek za administrativní činnost, ve výsledku zaplatíte 36 600 Kč. V porovnání s tím, co jste si půjčili, tedy vracíte jednou tolik. Přitom roční procentní sazba nákladů (RPSN), která ukazuje nákladnost úvěru za rok, při 100 týdenních splátkách činí 49,7 %. Tolik ovšem zaplatíte v případě, že splácíte úvěr na účet společnosti. Poplatek za hotovostní režim splátek totiž není do RPSN zahrnut.

Hotovostní režim sice nepatří k nejběžnějším způsobům splácení a spotřebitel si jej nemusí zvolit. „Poplatky za splátky v hotovosti by ale měly být zahrnuty mezi náklady spojené s úvěrem, aby se každý mohl informovaně rozhodnout. Kdyby smluvní informace obsahovaly dvě RPSN, málokdo by dal dobrovolně přednost hotovostnímu inkasu před ekonomicky nenáročnou bezhotovostní variantou," konstatuje Lukáš Zelený. Jedinou výhodou je zde okamžité vyplacení půjčky na ruku, zatímco u bezhotovostního režimu si pár dnů počkáte na připsání částky na váš účet.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest půjčky peníze

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

Netanjahu řekl, jak je to s izraelským návrhem trvalého příměří v Gaze

V Pásmu Gazy nebude trvalé příměří, dokud nebude zničeno teroristické hnutí Hamás, uvedl izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu. Reagoval tak na slova amerického prezidenta Joea Bidena, který v pátek oznámil, že Izrael předložil hnutí návrh na úplné příměří v Gaze. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy