Rekordně nízká nezaměstnanost: Volný pád pokračuje, tipují analytici

Praha - Oficiální čísla Úřadu práce o nezaměstnanosti budou zveřejněna 8. června, analytici ale již dnes přišli s odhady. Podle nich počet lidí běz práce v květnu klesl na 6,3 procenta z dubnových 6,7 procenta.

Šlo by o nejnižší hodnotu za tři a půl roku, podle ekonomů je důvodem poklesu především zrychlený růst ekonomiky a sezónní vlivy.

"Míra nezaměstnanosti by měla i v květnu pokračovat prakticky ve volném pádu. Především díky působení sezónních faktorů, ale i díky celkové síle ekonomiky by měl podíl nezaměstnaných poklesnout na nejnižší hodnotu od listopadu 2011," uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Skokové zlepšení jde podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera na vrub sezónním pracím. "Důležitou roli má i pokračující růst domácí ekonomiky, který se projevuje v tvorbě nových pracovních míst a celkovému pozitivnímu vývoji na trhu práce," uvedl. Za celý letošní rok by podle něj měla nezaměstnanosti klesnout na 6,7 procenta, což je o procentní bod méně než loni.

Počet uchazečů o práci by měl v květnu podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka klesnout na 455.000 až 460.000, co že by bylo nejméně od května 2009.

Zaměstnavatelé mají největší zájem o řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pomocné pracovníky ve výrobě, kováře a nástrojáře, kamnáře, montážní dělníky či pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy. Dále hledají stavební dělníky a techniky, skladníky, dlaždiče, potrubáře, pracovníky v administrativě, ve zdravotnictví i sociální oblasti, prodavače, číšníky, servírky, kuchaře, šičky, obchodní zástupce, operátory call center, uklízeče veřejných prostranství i budov, pomocné pracovníky v zemědělství nebo pracovníky v IT. Přednost dávají zaměstnavatelé proškoleným specialistům s praxí.

Tradičně je velká poptávka po technických profesích napříč všemi obory (např. obráběč kovů, zámečník, soustružník, mechanik, opravář strojů, elektrikář, elektromechanik, svářeč a řezač plamenem, seřizovač, plastikář a obsluha lisů, CNC a důlních strojů, obsluha vysokozdvižných vozíků, jeřábník). Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce Ekonomika

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy