Úřad práce hlásí rekord od roku 2009: Nezaměstnanost klesla na 6,4 procent

Praha - K 31. 5. 2015 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 465 689 uchazečů o zaměstnání. To je o 25 896 méně než v dubnu a o 84 284 méně než v květnu 2014. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 448 359 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání). Podíl nezaměstnaných osob klesl na 6,4 % (duben 2015 – 6,7 %, květen 2014 – 7,5 %), uvedl dnes ÚP v tiskové zprávě.

„Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především rostoucí ekonomika a také doznívající nástup sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství, dále pak ve službách, lesnictví, těžbě, potravinářství, lázeňství či turistickém ruchu," říká Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR a dodává: „V tomto ročním období nezaměstnanost obvykle klesá, ovšem květnová čísla stojí za pozornost - počet uchazečů o zaměstnání byl nejnižší od června 2009, kdy jich ÚP ČR evidoval 463 555."

V nadcházejících měsících budou zaměstnavatelé nabírat další pracovníky a nezaměstnanost tak bude s největší pravděpodobností ještě klesat.

V květnu byl největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře a nástrojáře, kamnáře, montážní dělníky, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy či obsluhu pojízdných zařízení. Tradičně velká poptávka je také po technických profesích. "Vzhledem k tomu, že se zvyšuje ekonomický potenciál firem, roste poptávka po nové pracovní síle v řadě odvětví, a to napříč všemi obory," uvedl ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR Jan Karmazín.

Nezaměstnanost v květnu klesla ve všech 77 regionech. Nejvíce pak na Jindřichohradecku, a to o 14,3 procenta. Mezi jednotlivými kraji je nejnižší nezaměstnanost v Praze a také v Plzeňském kraji, v obou případech 4,6 procenta. Naopak v Ústeckém kraji je podíl nezaměstnaných 9,7 procenta, nejvíce v ČR.

Nejnižší míra nezaměstnanosti v rámci okresů zůstala v Praze-východ, kde činila 2,9 procenta. Druhé je Prachaticko (3,4 procenta) a třetí Benešovsko a Rychnovsko (shodně 3,5 procenta). Nejvyšší nezaměstnanost je na Mostecku (12,1 procenta), na Ústecku (11,5 procenta) a na Karvinsku (11,4 procenta).

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době pět uchazečů. Z toho nejvíce v okresech Bruntál (20,9), Karviná (17,3), Chomutov (16,8), Ústí nad Labem (15,2), Most (13,6) a Hodonín (12,3).

V evidenci byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Podle věku převažovali nezaměstnaní nad 50 let, kteří tvoří 30,5 % z celkového počtu uchazečů, mladí lidé mezi 20 –24 lety a dále uchazeči ve věku 35 – 39 let. Značnou měrou se na složení uchazečů podílejí také dlouhodobě evidovaní klienti. Z celkového počtu lidí bez práce bylo těch, kteří jsou nezaměstnaní déle než 12 měsíců, přes 46 %.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

Izraelská armáda zničila velitelské centrum Hizballáhu ukryté v mešitě

Izraelská armáda oznámila, že během nočního útoku zasáhla bojovníky Hizballáhu v mešitě na jihu Libanonu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy