Konec lichvy v Česku? Nový zákon o úvěru vyvolává rozporuplné reakce

Praha - V Česku se připravuje nový zákon o spotřebitelském úvěru. Podle nebankovních společností norma pomůže vyčistit trh od nepoctivých poskytovatelů půjček, odborníci jsou ale skeptičtější. Lichva podle nich nezmizí.

Nyní zákon upravuje půjčky od 5000 do 1,88 milionu korun. Nově se zákon bude vztahovat na všechny, kdo půjčují peníze v libovolné výši. Výrazný dopad to bude mít především na firmy, které dávají tzv. půjčky před výplatou (mikroúvěry).

Zákon má například vymezit okruh subjektů oprávněných poskytovat úvěry pro spotřebitele a stanovit podmínky pro poskytování těchto úvěrů nebankovními subjekty. Dále stanoví podmínky pro zprostředkování úvěrů pro spotřebitele a zavádí registr nebankovních poskytovatelů a zprostředkovatelů úvěrů, který má vést ČNB. Dále zpřísňuje dosavadní úpravu jednání při poskytování a zprostředkování úvěrů pro spotřebitele, včetně pravidel pro posuzování úvěruschopnosti spotřebitele před uzavřením smlouvy.

"Nový zákon bude znamenat mnohem vyšší regulaci úvěrového trhu. Slibujeme si od něj, že z trhu zmizí nepoctiví poskytovatelé úvěrů, z čehož bude nakonec profitovat především klient," řekl ČTK ředitel Profi Creditu Rudolf Cejnar.

"Základem zodpovědného posouzení situace klientů je využívání úvěrových registrů. Bylo by vhodné, aby registry byly využívané co největším počtem věřitelů, protože pak mají informace v nich obsažené vysokou vypovídací hodnotu," uvedla ředitelka právní divize Home Creditu Silvie Žáková.

Mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek připomněl, že pokud nějaká firma nyní podniká neférově, může jí stát maximálně odejmout živnostenské oprávnění.

I když je příprava zákona vedena snahou chránit spotřebitele, je pravděpodobné, že se mine účinkem a pouze zvýší byrokracii, a tím i náklady pro všechny zúčastněné, tedy i klienty, míní ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták. Pokud regulované subjekty nebudou moct v novém prostředí uspokojit poptávku, přesune se automaticky do šedé, neregulované zóny.

Související

Moře, ilustrační fotografie. Komentář

Cesta na dovolenou, anebo do pasti? Češi si na léto dál vesele půjčují

Letošní dovolenková sezóna téměř vrcholí a letní školní prázdniny se brzy přehoupnou do své druhé poloviny. Aby bylo jasno, to není názor, to jsou holá fakta. Ale hledat fakta, proč si každý rok na dovolenou půjčuje v Česku skoro 600 tisíc lidí, je o něčem jiném. Zjistit důvody proč, je opravdu jako snaha nalézt pověstnou jehlu v kupce sena. Můžete namítnout, že co je vám do toho, jestli si někdo půjčuje na dovolenou nebo ne. Ať si každý dělá, co chce a co se mu líbí. Jenže, věc tak jednoduchá zase není.
Ilustrační fotografie.

Energetická krize znemožnila mnohým zbavit se dluhů v rámci Milostivého léta. Situaci komplikují i splátky za Vánoce, říká Hůle

Vedoucí dluhového poradenství neziskové organizace Člověk v tísni Daniel Hůle tvrdí, že díky rapidně rostoucím cenám za energie mnohým nezbude na úhradu dluhů v kontextu s takzvaným Milostivým létem, které končí tento pátek. Záhy se podle něj dostanou do velkých problémů i lidé, kteří vedle energetické krize i přes pomoc vlády budou muset řešit splácení vánočních dárků, na něž si před svátky půjčili. „I takoví klienti nás kontaktují. Najednou neví, jak z dluhové pasti, kterou prohlubuje i půjčka na Vánoce. Navíc společnost ČEZ od ledna své služby zdražuje, a tak se mnozí ocitají v beznaději a doslova se hroutí. Naštěstí se nám hlásí andělé, kteří chtějí sociálně slabším finančně pomoci,“ říká pro EuroZprávy.cz Daniel Hůle.

Více souvisejících

půjčky lichva zákony

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 11 hodinami

Teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ale ochladí

Ačkoliv teplé počasí vydrží i příští týden, mírně se ochladí. Podle ČHMÚ.cz teploty klesnou pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy