Nervozita na Karvinsku: OKD chce do dvou let propustit polovinu zaměstnanců

Karviná - Těžební společnost OKD chce do tří let propustit polovinu zaměstnanců. Výkonný ředitel OKD Dale Ekmark to dnes řekl na schůzi karvinského zastupitelstva. Uzavřeny by měly být doly Paskov, Lazy a Darkov a společnost plánuje, že v ní do roku 2018 bude pracovat 5000 až 6000 lidí. Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík ČTK řekl, že jde jen o politický boj, protože na tak rychlé uzavírání dolů firma nemá peníze. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že vláda bude usilovat o to, aby propuštění lidé dostali v kraji jinou práci. Zdůraznil, že vláda nemůže přebírat odpovědnost za soukromého podnikatele.

"Konkrétně přehodnocujeme naše možnosti v Důlním závodě 3 (Paskov) a Důlním závodě 1 (lokality Lazy a Darkov) a uzavření prostor, které byly nebo brzy budou vytěženy, jako je severní část důlního pole v Důlním závodě 2 (Důl ČSM)," řekl dnes Ekmark. Časový harmonogram má být upřesněn v nadcházejících měsících. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský uvedl, že cílem restrukturalizace je vytvořit štíhlejší organizaci, která bude udržitelná v novém prostředí dlouhodobě nízkých cen s uhlím.

Dlouhodobý technický výhled podle Ekmarka naznačuje, že budoucí OKD se zřejmě bude skládat z Důlního závodu 1 (lokalita ČSA - bývalý Důl Karviná) a Důlního závodu 2 (Důl ČSM). "Nedávno jsme obdrželi souhlasné stanovisko k EIA. Pro naši budoucnost bude naprosto nezbytné, abychom zajistili povolení těžby pro rozšíření činnosti na Karvinsku," sdělil. Souhlas ministerstva životního prostředí k rozšíření těžby platí do roku 2023 a týká se i oblasti Karviné-Starého Města, což Ekmark pro OKD a jeho budoucí těžbu považuje za klíčové. Firma ještě musí splnit řadu podmínek.

"Útlum musí být postupný, nikoli skokový. Region se na to musí připravit," reagoval karvinský primátor Tomáš Hanzel (ČSSD). Podle něj je prioritou udržet těžbu co nejdéle, alespoň do roku 2020 až 2023. "Musíme tlačit na to, aby byla co nejdříve zprovozněna průmyslová zóna Nad Barborou a vybrán velký a schopný investor, který by tady mohl vytvářet nová pracovní místa," uvedl. Domnívá se však, že není reálná šance, aby zóna byla připravena například do dvou let. "Vytváříme maximální tlak na vládu, na celé situaci a na tom všem špatném je dobré, že si všichni uvědomili, že je tady problém a je třeba ho řešit," řekl Hanzel.

Psali jsme:
Do OKD a NWR už ani halíř. Odbory a zaměstnavatelé se postavili proti vládě
 

"Chceme nabídnout eventuálně propuštěným zaměstnancům OKD druhou šanci, to znamená: chceme podpořit jejich dojíždění do práce, chceme nabídnout dotace zaměstnavatelům v Moravskoslezském kraji, kteří by je mohli zaměstnat," řekl novinářům premiér Sobotka s tím, že v regionu je 10.000 volných pracovních míst. "OKD je soukromý podnik a ten nese hlavní odpovědnost," dodal.

Ministr Jan Mládek (ČSSD) uvedl, že informací se bude na nejbližší schůzi zabývat vláda. "Je to silný impuls, abychom spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí aktivně přispěli k maximálnímu zmírnění sociálních následků," řekl. "Připravujeme speciální programy, které maximálně ulehčí situaci propuštěným zaměstnancům. Prioritou je jednoznačně najít pro co největší počet z nich uplatnění v novém zaměstnání," uvedla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

OKD je v existenčních problémech

Podle odborového předáka Pytlíka jsou na uzavření dolů či sociální program potřeba miliardy korun, které firma nemá, miliardu by stály i výkupy pozemků. "Rád bych viděl, jak bude vypadat přesný plán na rok 2016, kde vezmou vlastníci peníze na technické uzavření dolů, na sociální program, na výkupy," řekl Pytlík.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) řekl, že s tolika propuštěnými v tak krátké době se nepočítalo. "Klidně může jít o eskalování napětí, vzhledem k tomu, co se odehrávalo kolem OKD v poslední době. Nic to nemění na tom, že stát společnosti a jejím vlastníkům nedá ani korunu," řekl Novák.

Majitel OKD, firma New World Resources (NWR), se nechtěla blíž vyjádřit. "Vzhledem k jednáním s vládou a věřiteli nebudem záležitost za NWR komentovat," řekl ČTK poradce pro vztahy s investory NWR Radek Němeček.

I přes úsporná opatření je pro OKD těžba uhlí kvůli jeho klesajícím cenám ztrátová. V OKD a u dodavatelských firem podle Ekmarka pracuje zhruba 10.000 až 12.000 lidí. Naprostá většina pochází z regionu. Ztráta práce hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. V kraji by šlo o největší propouštění za dlouhá léta. Okres Karviná přitom patří na čelní místa republikového žebříčku, kde na jedno volné pracovní místo připadá nejvíce uchazečů, v prosinci to bylo 17,1 uchazeče, nezaměstnanost na Karvinsku byla 11 procent.

Podobnou situaci ale severní Morava a Slezsko už zažily. V 90. letech 20. století, kdy se zavíralo mnoho dolů, přišly o práci desetitisíce lidí. V roce 1990 měly OKD téměř 98.000 zaměstnanců, o deset let později jich bylo něco přes 20.000.

Analytik J&T Banky Bohumil Trampota ČTK řekl, že jakkoliv je dnešní oznámení negativní vůči regionu, dalo se očekávat. "Situace v mateřské společnosti NWR je velice špatná. Zachránit by ji mohlo pouze to, pokud by raketově vzrostly ceny koksovatelného uhlí, což se ale nepředpokládá," uvedl analytik. Za aktuálních podmínek podle něj nedokáže NWR generovat hotovost, současný stav hotovosti přitom stačí jen na několik měsíců.

Představenstvo NWR loni opustil podnikatel Zdeněk Bakala. Nadále mu ale patří poloviční podíl ve skupině CERCL Mining, bývalé BXR Mining, která podle webu společnosti stále 50,5 procenta akcií NWR vlastní.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD NWR propouštění

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 35 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 43 minutami

před 59 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Google měl výpadek. Důvod není jasný, potíže hlásili lidé po celém světě

Google ve středu postihl výpadek, který hlásili uživatelé v zemích po celém světě. Informoval o něm například britský deník Daily Mail. Potíže se týkaly vyhledávání na internetu či virtuálního úložiště. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy