Demonstranti vtrhli na vnitro. V Praze se sešlo 40 000 lidí

Praha - Protest odborářů proti snížení platů a změnám tarifů odstartoval krátce před úterním polednem, tisíce lidí se vydaly na pochod do centra Prahy. Mezi nespokojenými zaměstnanci státní a veřejné správy převažují policisté, hasiči, zdravotníci a zaměstnanci v justici.

AKTUÁLNĚ: V Praze se podle posledních kvalifikovaných odhadů policie sešlo 40 000 lidí, někteří demonstranti docházejí na Letnou po 13.30, kdy většina již poslouchá projevy na Palachově náměstí. Mediafaxu to sdělila policejní mluvčí Ivana Ježková.Protest odborářů zablokoval v centru Prahy dopravu, provoz v ulicích v okolí průvodu je na pátém stupni, v návaznosti na to kolabuje doprava po celém centru metropole. "Doprava přímo na trase pochodu je zastavená, v nejbližším okolí je provoz na čtvrtém a pátém stupni. Auta jsou proto nucena volit objízdné trasy, což ale kolony a zácpy přesouvá do dalších částí Prahy," upozornila Ježková.

Demonstrace proti snížení platů a změnám tarifů odstartovala krátce před úterním polednem. Odboráři se vydali k ministerstvu vnitra, krátce se zastavili u Úřadu vlády a pokračovali přes Mánesův most na náměstí Jana Palacha, kde celá akce skončí. Strážníci odhadují, že se protestu účastní 20 až 25 tisíc lidí. Osobně je přišel podpořit exministr vnitra Martin Pecina.

Několik desítek odborářů se dostalo i za policejní ochranu a za bezpečnostní rámy v budově ministerstva vnitra, kde spustili přenosné sirény a pískali. České televize dokonce uvedla, že demonstranti povalili jeden z bezpečnostních rámu. Nakonec předali na recepci petici se svými stanovisky.

Šéf resortu Radek John (VV) se s nimi nesetká, jednat s nimi nebude ani jeho mluvčí Jiří Reichl. "Bavit se s nimi nebudu, nikdo mě nepožádal o schůzku," řekl Mediafaxu mluvčí.

Kromě transparentů s nápisy například "Blýská se nám na Nečasy" či "Výplatu až na kousek, vyždíme nám Kalousek" nebo "Abychom tu byli pro vás, táhneme dnes za jeden provaz" si odboráři přinesli píšťalky, řehtačky a přenosné sirény.

Dav lidí zablokoval dopravu na třídě Milady Horákové. Je ucpaný Letenský tunel, ale tramvajová doprava přes Letenskou pláň funguje.

"Tolik lidí ze státní správy jsem nikdy v životě neviděl, a to už mám těch demonstrací za sebou hodně," řekl šéf Odborového svazu KOVO Josef Středula. Fascinuje ho, jak rychle dokázala vláda sjednotit lidi proti sobě. "Je to manažerská chyba a já doufám, že si to vláda uvědomí. Znám i lidi, kteří volili vládní koalici a teď říkají, že tohle nechtěli," dodal. Odborový předák poznamenal, že pokud si vláda tento problém neuvědomí, budou protestní akce zřejmě mnohem horší.

Účast již dříve přislíbily tisíce příslušníků ozbrojených složek. Do Prahy dorazil i velký počet zaměstnanců justice. Přidali se i pracovníci z finančních úřadů.

Celkem na demonstraci přislíbilo účast 19 odborových svazů a občanských iniciativ, poprvé v historii by se protestu měli zúčastnit také příslušníci armády.

Protestující se začali shromažďovat kolem 11.00 na pražské Letné a krátce před polednem průvod vyšel k ministerstvu vnitra, aby se poté vydal do Letenských sadů. V čele nesou policejní odboráři černou rakev s nápisem "Policie ČR poslední sbohem".

Průvod se krátce zastavil u Úřadu vlády a pokračuje přes Mánesův most na náměstí Jana Palacha, kde celá akce vyvrcholí.

Související

Více souvisejících

stávka Demonstrace

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy