Insolvenční správce Lee Loda prověří dodavatele těžební firmy OKD

Ostrava – Mluvčí těžební společnosti OKD Ivo Čelechovský informoval o tom, že insolveční správce Lee Louda  začne prověřovat praktiky některých dodavatelů firmy.

Louda tak reagoval na informaci, že někteří dodavatelé podmiňují další poskytování zboží a služeb, které jsou pro OKDnenahraditelné, uhrazením předinsolvenčních dluhů (zpravidla zápočtem). Prověřování dodavatelů je jedním z prvních konkrétních výstupů jednání insolvenčního správce s vedením těžební firmy.

Mluvčí uvedl, že obě strany se shodly na tom, že postup dodavatelů je protiprávní. OKD se však bez určitých dodávek neobejde, protože by to mohlo vést k omezení nebo zastavení provozu, což by způsobilo výrazné škody. I proto podle něj vedení firmy mnohdy nezbývá jiná možnost než s úhradou souhlasit.

Předběžné opatření týkající se započtení pohledávek nařizuje soud. V případě OKD už vyslovil souhlas se započtením vzájemných pohledávek se společnostmi ArcelorMittal Ostrava a Metalimex. Návrh na vzájemné započtení pohledávek podaly také firmy Advanced World Transport a Green Gas.

Vedení OKD  podle mluvčího rovněž informoval Loudu o tom, že někteří odběratelé přestali hradit své splatné závazky vůči OKD. Prodlení dlužníků podle účastníků schůzky společnosti prohlubuje finanční nestabilitu OKD a působí společnosti značnou škodu.

OKD v insolvenčním návrhu, který na sebe sama podala, uvedla, že má více než 650 věřitelů a dluží přes 17 miliard korun, které nedokáže splácet. Majetek firmy nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Do insolvenčního řízení už se se svými pohledávkami přihlásilo pět desítek věřitelů, kteří žádají více než deset miliard korun.

OKD zůstává v provozu, v dolech se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Lee Louda

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy