Kampaň Chceme volné svátky pokračuje. Odbory se dožadují původního znění zákona

Praha - Odborý svaz pracovníků obchodu pokračuje v kampani Chceme volné svátky. Zapojí se tisíce zaměstnanců, kteří budou tento týden nosit neonový náramek se stejným nápisem. Svaz obchodu a cestovního ruchu naopak se zavíráním obchodů nesouhlasí.

Zaměstnanci tak podle odborů chtějí podpořit původní návrh zákona, který počítal se sedmi volnými dny v roce. Nyní je zatím schváleno znění, které počet volných dnů omezilo na tři a půl.

"Chtějí tak vyvrátit domněnku, že o zákon nestojí, a chtějí dát najevo podporu původnímu znění zákona, který obsahuje sedm volných dní," uvedla mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Aneta Bednářová.

OSPO uvedlo, že ke kampani se připojily i některé známe osobnosti jako herečka Táňa Fischerová, europoslankyně Evelyn Regner nebo předseda představenstva firmy REWE Group, která v ČR provozuje obchody Billa a Penny Market, Frank Hensel.

"Zákon by zajistil zaměstnancům obchodu sedm volných dnů v roce, které by mohli strávit odpočinkem a se svojí rodinou. 80 procent zaměstnanců obchodu navíc tvoří ženy, často samoživitelky, které mnohdy nemají možnost důstojně oslavit Vánoce ani jiné svátky," dodala Bednářová.

Poslanci by o návrhu měli opět hlasovat 28. června. V květnu návrh schválila Poslanecká sněmovna ve znění, které počet volných dnů omezil na tři a půl (25. a 26, prosince, 1. ledna a na Štědrý den do 14 hodin). Senát posléze návrh vrátil zpět Sněmovně, a to v původním znění.

Obchody by měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze dopoledne. Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích a vlakových a autobusových nádražích a na prodejny ve zdravotnických zařízeních.

Návrh, který se týká i velkoobchodu, může podle předchozích vyjádření obchodníků ve dnech volna dopadnout i na zásobování restaurací či malých obchodníků. "V průběhu jednoho svátečního dne obslouží jeden velkoobchodní řetězec ve svých 13 pobočkách okolo 18.000 restaurací a 14.000 maloobchodů, což bude představovat citelný výpadek," uvedla nedávno prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Související

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Více souvisejících

Obchody Odbory Svaz obchodu a cestovního ruchu

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy