Česká spořitelna podala v kauze OP Prostějov už tři ústavní stížnosti

Praha - Věřitel Česká spořitelna podala už tři ústavní stížnosti v kauze konkurzu prostějovského Oděvního podniku (OP). V neděli o tom informoval server Týden.cz.

Krajský soud podle firmy konal protiprávně při konkurzním řízení. "Na základě veřejně dostupných informací o rozvrhu práce Krajského soudu v Brně a přidělování insolvenčních věcí v lednu 2010 se domníváme, že řízení nemělo být přiděleno panu Kozákovi, ale jinému soudci," sdělila Týdnu mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Podle spořitelny bylo v případě Oděvního podniku porušeno právo na zákonného soudce a spravedlivý proces. V ústavní stížnosti ze dne 13. září, která je zveřejněna v internetové verzi insolvenčního rejstříku, spořitelna naznačuje, že soudce Kozák není nestranný a insolvenční řízení Oděvního podniku je zmanipulované. Tato stížnost podle serveru není jedinou, již spořitelna podala. "K dnešnímu dni byly podány tři ústavní stížnosti," řekla Havligerová.

Podle Týdnu soudce Kozák na to zatím nechce reagovat. "Ústavní stížnost v tomto směru jsem doposud oficiálně neobdržel, zatím zveřejněná ústavní stížnost se týká jiných otázek, takže předpokládám, že jde o další, Českou spořitelnou avizovanou, stížnost, a nepovažuji za vhodné a přijatelné, abych se k takovým podání vyjadřoval nejprve pro média a teprve poté oficiálně," uvedl soudce a místopředseda Krajského soudu v Brně Jan Kozák.

Oděvní podnik je v insolvenčním řízení od 18. ledna, kdy návrh na úpadek podala firma sama. Krajský soud v Brně o jejím úpadku rozhodl přesně po týdnu, insolvenčním správcem jmenoval brněnského advokáta Jaroslava Svobodu. Soudu se přihlásilo celkem 230 věřitelů. Věřitelé původně upřednostnili reorganizaci firmy, kterou potvrdil i soud, reorganizační plán však nikdo nepředložil. Proto soud poslal firmu 3. května do konkurzu.

Závazky Oděvního podniku přesáhly 1,6 miliardy korun, z toho 1,3 miliardy původně připadalo na trojici bank (Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Citibank). Pohledávku Raiffeisenbanky však v květnu koupila pražská společnost Pyrghos Lefkos, po spořitelně se stala druhým největším věřitelem.

Majetek Oděvního podniku tvoří především výrobní areály, a to v Prostějově, Jeseníku, Ostravě, Uherském Hradišti, Konici, Lošticích, Uherském Ostrohu, Brodku u Prostějova a Drahanech. Firma má i skladové prostory v Prostějově a Olomouci, vlastní i rekreační objekty ve Svatouchu na Chrudimsku, v Prostějově a v Mostkovicích.

Prostějovský Oděvní podnik ještě před dvěma lety zaměstnával kolem 3800 lidí, v polovině května to bylo 773 lidí. V roce 2009 hospodařil podle neauditovaných výsledků se ztrátou 363 milionů korun proti ztrátě 1,085 miliardy korun o rok dříve. Loni utržil 1,13 miliardy korun, což bylo meziročně o 42 procent méně než v předchozím roce.

Související

Soud, ilustrační fotografie

Kauza exšéfa OP Prostějov nekončí, žalobce se odvolal proti zprošťujícímu verdiktu

Prostějov - Případ bývalého generálního ředitele zkrachovalé společnosti OP Prostějov Františka Tuhého, kterého prostějovský soud v březnu zprostil obžaloby v kauze údajně nevýhodných pronájmů podnikových prodejen své rodině, nekončí. Státní zástupce Jaroslav Miklenda podal odvolání. Nesouhlasí se závěry soudu, že nešlo o trestný čin. Kauzou se tak bude zabývat brněnský krajský soud.

Více souvisejících

OP Prostějov

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 21 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 51 minutami

před 51 minutami

před 52 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

Rusko vydalo zatykač na Volodymyra Zelenského

Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská státní agentura TASS s odvoláním na záznam v policejní databázi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy