OKD půjde do reorganizace, rozhodli věřitelé firmy

Ostrava - Podnik OKD půjde do reorganizace. Rozhodli o tom hlasováním věřitelé firmy na dnešní schůzi u Krajského soudu v Ostravě. Proti reorganizaci byl jediný z více než sta přítomných věřitelů, několik se jich hlasování zdrželo. Usnesení o povolení reorganizace vydá soud v nejkratší možné době, řekl soudce Petr Kula. Věřitelé také rozhodli o rozšíření věřitelského výboru ze tří na čtyři členy. Ke skupině Advanced World Transport (AWT), státu (České správě sociálního zabezpečení) a zdravotní pojišťovně Revírní bratrská pokladna přibyla společnost Zeppelin.

Vedení OKD dostalo za úkol sestavit reorganizační plán, který pak budou věřitelé a soud schvalovat. Věřitelé dnes rozhodli také o tom, že insolvenčním správcem zůstane Lee Louda. Změnit správce nechtěl ani jeden přítomný věřitel.

Schválení reorganizace znamená, že podnik bude fungovat dál. Ztrátové šachty se utlumí postupně a také budou postupně propouštění zaměstnanci. Některé doly budou v provozu zřejmě až do roku 2023. Reorganizaci prosazovali odboráři, vedení OKD, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda, doporučoval ji i insolvenční správce. Konkurz by znamenal prakticky okamžitý zánik firmy a bezprostřední hromadné propouštění.

Zástupci OKD dnes u soudu řekli, že zisková by společnost mohla být na konci roku 2018. Do té doby by se zřejmě zavřely ztrátové doly Paskov a Darkov. Odhad výnosů věřitelů ale podle materiálu zpracovaného OKD i tak činí 2,5 procenta. Při reorganizaci podnik bude dál fungovat, a tak věřitelé ještě mohou nějakou dobu vydělávat. Další vývoj přitom do značné míry záleží na tom, zda alespoň mírně porostou ceny uhlí.

Přes 550 věřitelů sice u soudu přihlásilo pohledávky za více než 20 miliard korun, insolvenční správce ale většinu neuznal. Uznané pohledávky dosahují téměř tří miliard korun. Věřitelem OKD s největšími uznanými pohledávkami je skupina AWT, která přihlásila pohledávky dohromady za více než 460 milionů korun.

Louda neuznal mimo jiné pohledávky banky Citibank za více než deset miliard korun. Jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD, a společnost OKD za ně ručila. Citibank držitele dluhopisu zastupuje. Mezi držiteli jsou i investiční fondy sdružené v neformálním uskupení Ad Hoc Group (AHG), které je majitelem většiny hlasovacích práv v NWR. S neuznáním pohledávek držitelé nesouhlasí. Celá věc možná skončí arbitráží.

V OKD nyní pracuje asi 12.000 lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci firmy a ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD NWR

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy