Klienti 2. pilíře penzí mají sdělit, jak naložit s jejich penězi. Lhůta brzy vyprší, apeluje MF

Praha - Třetina z 85 000 klientů penzijních společností, kteří se v minulosti rozhodli vstoupit do letos rušeného systému důchodového spoření (II. pilíře) stále ještě neinformovala svou penzijní společnost, jak má s jejich uspořenými penězi ze zrušených fondů naložit. Ministerstvo financí proto důrazně apeluje na klienty, kteří tak dosud neučinili, aby s tímto krokem neotáleli a nenechávali jej na poslední chvíli. Resort dnes výzvu zveřejnil na svém webu.

"Lhůta, do kdy je možné penzijní společnost vyrozumět, vyprší 30. září 2016. Vyrozumění by měli provést na základě dopisu, který od penzijní společnosti na jaře 2016 obdrželi, případně ji kontaktovat i jinak," sdělil Michal Žurovec, vedoucí oddělení Vnější vztahy a komunikace na MF.

Všem účastníkům důchodového spoření, kteří se do té doby neozvou, převedou penzijní společnosti uspořené peníze automaticky na jejich daňový účet u příslušného finančního úřadu, který s penězi bude nakládat jako s daňovým přeplatkem. Správce daně si tedy např. z částky bude moci automaticky strhnout sumu, kterou dotyčný případně dluží na daních.

Dotyčný bude mít možnost požádat finanční úřad o výplatu těchto prostředků, tento způsob jejich výplaty však bude komplikovanější a zdlouhavější než výplaty peněz z II. pilíře přímo od penzijních společností. Ta může klientovi podle jeho rozhodnutí vyplatit jeho peníze poštovní poukázkou, převodem na běžný účet nebo převodem na jeho účet v rámci doplňkového penzijního spoření (III. pilíř). Tento způsob výplaty bude probíhat od 15. října do 31. prosince 2016. Kontaktovat penzijní společnost včas, tzn. do 30. září, je tak především v zájmu samotných klientů, kteří byli penzijními společnostmi o způsobu rušení II. pilíře adresně vyrozuměni již v březnu 2016.

Rušení II. pilíře je rozfázováno postupně v průběhu roku 2016 na základě zákona č. 376/2015 Sb., o ukončení důchodového spoření a zákona č. 377/2015 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o ukončení důchodového spoření.

Současná vláda ČR se rozhodla ukončit II. pilíř, aby zastavila snižování objemu prostředků (3 %) vybraných v rámci pojistného na důchodové pojištění na výplatu důchodů. Individuální spoření občanů na důchod podporuje zvýšením atraktivity doplňkového penzijního spoření (III. pilíře) úpravou jeho podmínek jako je např. zrušení minimálního věku pro účast a zvýšení daňového zvýhodnění.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí penzijní fondy

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy