Pravicová opozice se pustila do Babiše, vyzývá k omezení i zrušení EET

Praha – Vláda by měla projekt elektronické evidence tržeb (EET) úplně zastavit. Vyzvala ji k tomu dnes pravicová opozice. Pokud kabinet urychleně nezastaví aplikaci zákona o EET, ponesou všichni tři vládní partneři podle TOP 09 odpovědnost za chaos a ukončení podnikání tisíců malých živnostníků.

Dohady, které přinesly středeční návrhy ministra financí Andreje Babiše (ANO) na dílčí změny v EET, s sebou přinášejí podle opoziční strany chaos, před kterým během přijímání zákona o EET varovala. ODS navrhne v Poslanecké sněmovně úplné zrušení systému, Starostové a nezávislí by z něj chtěli vyjmout drobné živnostníky.

EET chce ze stolu úplně smést také TOP 09. „Současný chaos, který vznikl kolem zavádění EET, vytváří situaci, před kterou jsme opakovaně varovali při projednávání zákona i po jeho přijetí," uvedla strana. Po vládě požaduje zastavení projektu.

TOP 09 i poté předložila dvě novely zákona, které by prý tento problém řešily. Navrhla odložení EET na rok 2019 a také novelu zákona, která z působnosti EET vyjímá neplátce DPH, tedy podnikatele s ročním příjmem do 1 milionu korun. „Tím jsme chtěli před pravděpodobným koncem podnikání uchránit alespoň všechny malé prodejce a živnostníky. V Poslanecké sněmovně budeme už příští týden po ministru Babišovi požadovat zveřejnění pravdivých informací, které ukáží skutečný stav a problémy se zaváděním EET," uvedla TOP 09.

Psali jsme: V koalici to skřípe, Sobotka chce Babišovy změny u EET probrat na vládě EET odrazuje od zakládání nových firem, upozorňuje analýza  

Babiš ve středu koalici navrhl, že by z EET mohli být vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční příjmy do 250.000 korun. Další změna by se týkala webových obchodů, kde by se systém netýkal plateb kartou po internetu. Navrhnout by to chtěl v rámci daňového balíčku projednávaného Sněmovnou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizoval, že Babiš s návrhy přichází pouhý týden před startem EET, ale i způsob, jakým to udělal. V pondělí má š=f státní kasy předložit analýzu dopadů navrhovaných změn.

Předseda ODS Petr Fiala v reakci na návrh uvedl, že ODS měla pravdu, když upozorňovala, že EET přinese problémy hlavně malým podnikatelům a živnostníkům. Babišovi prý s řešením problémů EET rád pomůže. „Do daňového balíčku navrhneme vlastní pozměňovací návrhy, kterými celý systém zrušíme. Jiná možnost není. Výjimky systém ještě zhorší. Zákony mají být přehledné a jednoduché," uvedl Fiala v tiskovém prohlášení.

„Dva roky upozorňujeme na problémy, které EET přinese zejména malým podnikatelům a živnostníkům. Nyní se ukázalo, že jsme měli pravdu. Andrej Babiš pozdě zjistil, že kromě velkých holdingů existují i malí podnikatelé. Výjimky vždycky pomůžou jenom vybrané skupině. Pouze zrušení celého EET pomůže všem," dodává první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

K ochraně malých živnostníků vyzval vládu předseda STAN Petr Gazdík. Podobnou iniciativu, jako nyní prosazuje Babiš, už na konci května schválil Liberecký kraj, uvedl Gazdík. Vláda se však podle něj tehdy k návrhu postavila odmítavě. „Teď Andrej Babiš prozřel a začal navrhovat něco podobného," řekl. Kdyby se podle něj vláda nad likvidačními dopady zákona zamyslela, mohla těmto zmatkům předejít.

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) uvedl, že EET je natolik vážná věc, že by nikdo neměl zpochybňovat její parametry krátce předtím, než vstoupí do praxe. „Již dříve jsem vyjadřoval znepokojení o připravenosti EET, a to se bohužel nyní také projevuje. Buď to tedy ministr financí myslí s evidencí tržeb vážně a stojí si za ní, tak jak byla schválena, nebo nás zase všechny jenom tahá za nos," uvedl.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET Andrej Babiš Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

včera

Benjamin Netanjahu s vojáky izraelské armády

Izrael má kapacitu na dlouhou válku. Vyplatí se mu to ale?

Izrael už od vyhlášení nezávislosti ležel v obklíčení nepřátel. Ze státních aktérů se ale postupně staly teroristické organizace. Boj s nimi je daleko záludnější a nebezpečnější. Izraelská armáda a zpravodajské služby ale mají dostatečné kapacity na to, aby tento boj zvládly – i kdyby trval dlouhá léta.

včera

včera

včera

Zemi ohrožuje extrémní sluneční erupce. Může napáchat masivní škody

Silná sluneční erupce, která se odehrála v úterý večer, má podle vědců závažné důsledky pro naši planetu. O víkendu se očekává geomagnetická bouře, která může výrazně ovlivnit běžný život obyvatel. Hrozí výpadky rádiového signálu a dalších komunikačních služeb. Na druhou stranu by se na obloze mohla zjevit nádherná polární záře.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy