Neomezené mobilní tarify v ČR? Jedny z nejdražších v rámci EU, zjistil dTest

Praha - Ceny neomezených mobilních tarifů v Česku jsou podle dTestu až dvojnásobné ve srovnání s jinými zeměmi EU. Spolu s Řeckem, Maltou, Bulharskem a Maďarskem se Česko řadí mezi nejdražší unijní země.

Operátoři O2, Vodafone i T-Mobile v Česku nabízejí neomezené volání a SMS do všech sítí v ČR včetně balíčku s objemem 1,5 GB dat shodně za 749 Kč. Polský T-Mobile poskytuje neomezený tarif s pěti GB dat za v přepočtu 305 korun, Orange za 244 Kč. Ve Velké Británii u Vodafone zákazníci pořídí za 471 Kč měsíčně neomezený tarif s datovým balíčkem ve výši pět GB, včetně neomezeného volání, SMS a dvou GB dat v rámci EU.

Na Slovensku se ceny pohybují výše než v ČR, společnost 4ka ale za 811 korun nabízí vedle neomezeného volání a SMS také neomezený objem dat.

V Německu klienti zaplatí za neomezené tarify podobnou cenu jako v ČR. Samozřejmou součástí všech balíčků jsou však i roamingové služby v rámci EU v ceně tarifu.

"Například v Rakousku nabízí jeden z operátorů v rámci neomezeného tarifu kromě volání a SMS i jedenáctkrát větší objem dat než u nás, a navíc můžete posílat neomezené množství SMS v zemích EU a USA. To vše za méně než polovinu české ceny," uvedl vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

Podle tajemnice Asociace provozovatelů mobilních sítí Martiny Tocháčkové je ale porovnání konkrétních tarifů obtížné. "Aby se analytik dobral objektivních výsledků, je třeba vzít v úvahu řadu dalších faktorů, například dostupné pokrytí a rychlosti, zda je tarif dostupný stejným skupinám zákazníků, zda je nebo není časově omezený. Například v dostupném pokrytí a rychlostech je ČR na špici v evropském i celosvětovém srovnání, na rozdíl od některých srovnávaných zemí.

"Operátoři zjevně neměří všude stejným metrem. Přičemž nelze argumentovat oblíbenou frází o rozdílných životních nákladech v rámci EU, neboť paradoxně ceny ve vyspělých evropských zemích jsou buď výrazně nižší než u nás, nebo je za srovnatelnou cenu nabízeno výrazně větší množství služeb," dodal Zelený.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest Mobilní operátoři

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy