ČD Cargo prohrálo arbitráž kvůli ztrátovému skladu

Praha - Firma ČD Cargo, dceřiná společnost Českých drah, prohrála arbitráž kvůli skladu v Lovosicích. Ten je každý rok ve ztrátě několika desítek milionů korun.

ČD Cargo chtělo žalobou vypovědět nebo změnit smlouvu na pronájem s developerem Hyparkos. Soud ale rozhodl, že kontrakt platí v současné podobě. Informuje o tom server Lidovky.cz.

Vedení státního dopravce v roce 2008 uzavřelo podle posudku nevýhodnou smlouvu, a to i ve srovnání s cenami před krizí. ČD Cargo kvůli tomu v květnu podalo trestní oznámení.

Sklad nepokryje ani vlastní náklady, například loňská ztráta činila zhruba 55 milionů korun, v roce 2013 to bylo 66,5 milionu korun.

"Arbitrážní soud rozhodl, že smlouva mezi společnostmi ČD Cargo a Hyparkos je platná a nájemní vztah tak nadále pokračuje, a to až do roku 2025. Z této skutečnosti plyne, že s pronajímatelem budeme dále jednat o našich podmínkách," řekl serveru šéf ČD Cargo Ivan Bednárik.

Související

Vlaky

V Německu platí nové nařízení. Na koleje nesmí hlučné nákladní vagony

Na německých železnicích ode dneška platí zákaz jízdy pro obzvláště hlučné nákladní vagony, týkat se to bude i zahraničních dopravců. Po letech protestů by se tak obyvatelé žijící u tratí měli dočkat tiššího prostředí. Úroveň hluku chtějí úřady kontrolovat, ovšem s pokutami, jejichž výše může činit až 50.000 eur (1,3 milionu Kč), se počítá až za rok. České dráhy dnes ČTK sdělily, že zhruba třetina jejich vlaků je vybavená tichými brzdovými špalíky.

Více souvisejících

čd cargo České Dráhy arbitráž

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy