Vodafone a O2 dostaly pokutu 99 milionů, ÚOHS se nelíbí jejich dohoda

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil zatím nepravomocně pokutu mobilním operátorům Vodafone a O2 v úhrnné výši 99,1 milionu korun. Operátoři se provinili dohodou o propojování sítí. Jde o letitý spor, který ÚOHS poprvé pokutoval v roce 2003, uvedl dnes v tiskové zprávě. Vodafone má zaplatit pokutu 49,6 milionu korun a O2 sankci 49,5 milionu Kč. Oba operátoři se proti rozhodnutí odvolají.

Pokuty jsou nyní vyšší než původně, protože úřad zohlednil dobu trvání dohody. Podle něj trvala od roku 2001 až do současnosti. Dohodu původně uzavřely Vodafone a společnost Eurotel Praha, spol. s r.o., jejímž je 02 Czech Republic a.s. právním nástupcem. Jedna z firem už podala rozklad, takže se případem bude znovu muset zabývat předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rafaj dnes uvedl, že firmy uzavřely a následně plnily dohody, podle nichž si dohodly realizaci propojení sítí výhradně přímým propojením, pokud toto bylo k dispozici a pokud jeho kapacita byla dostačující.

"Jedná se o spor ještě z dob fungování společnosti Eurotel, který se vleče již mnoho let. Jsme přesvědčeni, že jsme žádný správní delikt nespáchali, proto se budeme proti rozhodnutí ÚOHS odvolávat," řekla ČTK mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Podle Vodafonu je rozhodnutí nezákonné a firma proti němu podala rozklad. "Vodafone v řízení jednoznačně prokázal aktivní užívání nepřímého propojení do sítě O2. Úřadu je také známo, že nepřímé propojení byl Vodafone (respektive Oskar) donucen zrušit v roce 2002 pravomocným rozhodnutím Českého telekomunikačního úřadu. Rozhodnutí ÚOHS má i řadu dalších věcných chyb, na jejichž základě se budeme proti rozhodnutí bránit," uvedla mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Psali jsme: Na trh přichází nový smartphone Nokia 6. Porazí Apple či Samsung?  

"Uzavřené dohody vylučují možnost, aby uvedené společnosti propojily své sítě kdykoli na základě svého svobodného rozhodnutí tranzitem přes síť třetího subjektu. Za existence přímého propojení sítí účastníků řízení a jeho dostatečné kapacity tedy nemá žádný z účastníků možnost využít alternativní způsob propojení tranzitem prostřednictvím sítě třetí strany, byť by tento způsob byl pro něj a jeho zákazníky výhodnější," uvedl Rafaj.

Podle něj se firmy dopustily dohod o rozdělení trhu s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu provozování veřejných telekomunikačních sítí.

ÚOHS v minulosti telekomunikačním trhem dlouhodobě zabýval, zejména v době jeho liberalizace. Výsledkem byla řada pokut v desítkách milionů korun, které byly uloženy zejména dominantnímu hráči, kterým byl Český Telecom. Některé případy ÚOHS řešil opakovaně. Například loni Rafaj potvrdil pokuty za zakázané dohody ve věci související s tou aktuální. Vodafone měl zaplatit 2,6 milionu a T-Mobile přes devět milionů korun. Vůbec nejvyšší sankcí je pokuta 1,66 miliardy korun za kartel stavebních firem. Tu nyní přezkoumává Krajský soud v Brně.

Související

Vizualizace stanice Olbrachtova.

Stopka pro další úsek metra D. ÚOHS zpochybnil schopnosti odborného personálu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v úterý vydal nepravomocné prvostupňové rozhodnutí, jímž zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy v zadávacím řízení na úsek metra D mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory. Úřad o tom informoval na webu. 

Více souvisejících

ÚOHS o2 vodafone

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 34 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy