Švédská MTG prodala podíl ve skupině Prima, většinovým vlastníkem je Ivan Zach

Praha/Stockholm - Většinovým vlastníkem televize Prima se stal podnikatel Ivan Zach. Přes firmu Denemo Media koupil společně s Vladimírem Komárem od švédské Modern Times Group (MTG) poloviční podíl ve skupině Prima Group. Cena vycházela z ohodnocení 100 procent Prima Group na 237,4 milionu eur (6,4 miliardy Kč). Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnily MTG a Prima Group. Zach dosud v Primě vlastnil prostřednictvím GES Group poloviční podíl. Transakci ještě musí posoudit antimonopolní úřad.

V žebříčku nejbohatších Čechů podle časopisu Forbes se Zach loni s majetkem 4,7 miliardy korun umístil na 38. místě.

Společnost Denemo Media byla do obchodního rejstříku zapsána před týdnem. Jde o společný podnik mezi Komárovou skupinou Alphaduct, která vlastní 75 procent firmy, a Zachovým GES MEDIA ASSET s podílem 25 procent.

Alphaduct například loni v říjnu prodal stoprocentní podíl v Karlovarské Korunní skupině Arca Capital slovenského finančníka Pavola Krúpy. Komár je stále jediným vlastníkem výrobce kosmetiky Dermacol. Naopak tento týden se zbavil menšinového podílu ve firmě Nielsen Admosphere, která měří televizní sledovanost.

"Obecně platí, že pokud je většinovým vlastníkem lokální investor znalý branže, je to pro společnost lepší než majitel zahraniční. A pokud firma nepřichází odchodem zahraničního investora o kapitál, tak by neměl být ohrožen ani její budoucí růst," řekl ČTK analytik společnosti Chytrý Honza František Bostl. Prima byla podle něj pro GES kvalitním aktivem v portfoliu, které ročně generovalo nemalé dividendy. "Je ale pravda, že televizní média každým rokem ztrácejí 'půdu pod nohama' kvůli internetu a online vysílání, které každým rokem ukrajuje z reklamního trhu více a více," dodal.

Psali jsme: Neodvysílání talkshow s Bradym? Alibismus, prohlášení Primy je nehorázné, říká šéf RRTV Kraus poprvé promluvil o neodvysílané show. A Primě poslal jasný vzkaz  

Ředitel investiční společnosti Incomming Ventures Michal Mička upozornil na to, že za posledních 12 měsíců Prima generovala více než půlmiliardový provozní zisk. Pro GES je tato investice podle něj výhodná nejen kvůli příjmům, ale také z důvodu vlastnických práv. Budoucnost a potenciál vidí ve větším propojení světa televize a e-commerce. Dobře dostupný obsah nejen na internetu, ale také přímo v televizi, může přinést další vlnu zákazníků pro obchody ze světa e-commerce. Při konstantním zdražování televizního času jde také o další kanál k přilákání potenciálních inzerentů, podotkl.

Mediální odborník Jan Potůček míní, že vzhledem k dalším podnikatelským aktivitám a zájmům Zacha to může znamenat větší tlak na zpravodajství Primy, zejména v období před sněmovními a prezidentskými volbami.

Důležitou změnou je podle expertů na řízení TV stanic z firmy Provys fakt, že se Prima dostává do českých rukou a o jejím rozvoji budou vlastníci rozhodovat v našem národním kontextu a nebude pro ně jen jednou z mnoha poboček. "Předpokládáme, že noví vlastníci umožní pružnější technický rozvoj, neboť nebudou brzděni manažerskými pokyny závaznými pro celou mezinárodní skupinu. Pokud jde o televizní programy, již dlouhodobě vyvíjíme nástroje pro analýzu divácké sledovanosti. Podle našich zkušeností uplatňují mezinárodní mediální skupiny společné dramaturgické plány pro různé země, což se všude nemusí setkat s kladným diváckým ohlasem," podotkl ředitel Provysu Jan Hrdlička.

O prodeji Primy média spekulovala delší dobu, mezi možnými kupci se objevovala i jména ministra financí Andreje Babiše či podnikatele Petra Kellnera. Na financování akce na straně kupujícího se podílela ČSOB. Po dohodě všech stran byla ČSOB byla vybrána rovněž jako banka, která vypořádává celou transakci.

MTG koupila poloviční podíl v FTV Prima Holding v roce 2005 za 87 milionů eur, což podle tehdejšího kurzu činilo v přepočtu téměř 2,6 miliardy korun.

Televize Prima vysílá v Česku od června 1993, tehdy to bylo pod názvem Premiéra. Její rozjezd zbrzdil nástup konkurenční televize Nova v roce 1994. Nyní má Prima v Česku pět stanic a jednu na Slovensku. Loňská sledovanost kanálů Primy byla podle Asociace televizních organizací(ATO) zhruba 21 procent diváků starších 15 let. Programy České televize sledovalo zhruba 31 procent diváků, kanály televize Nova asi 29 procent diváků starších 15 let.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) transakci zřejmě posuzovat nebude, protože ze zákona se zabývá pouze majetkovými změnami ve firmě, která vlastní licence k televiznímu vysílání, a to je FTV Prima. Tu ovládá Prima Group.

Za rok 2015 skupina FTV Prima zvýšila zisk o 48 procent na 298,3 milionu korun. Tržby stouply o sedm procent na 2,8 miliardy korun.

Související

Na Václavském náměstí se o víkendu protestovalo proti Fialově vládě. (16.9.2023) Glosa

Události Petra Nutila: Vyhasínající Rajchl a ústavní Orel v hnízdě

Moji milí, čím začít jiným, než úplně čerstvou zprávou! Další demonstrace uspořádaná Jindřichem Rajchlem proběhla. A tak to má být, žijeme ve svobodné zemi, kde si každý může protestovat proti čemu chce. Tentokrát se už pod vedením tohoto pána neprotestovalo proti bídě, ale vládě. Asi bída už v ČR není, nebo co. Každopádně to je asi tak jediný rozdíl mezi touto demonstrací a tou předchozí. 
TV Prima

Televizní skupina Prima dnes spouští vlastní streamovací službu Prima+

Televizní skupina Prima dnes během dne postupně spustí internetovou streamovací službu Prima+. Obsah je dostupný buď s reklamami, nebo za měsíční předplatné. Do obsahu pro Prima+ skupina během tří let do roku 2025 investuje miliardu korun. Konkurentem bude zejména služba Voyo další tuzemské komerční televize Nova, ale i Netflix nebo HBO Max.

Více souvisejících

TV Prima Ivan Zach (podnikatel)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy