Tuzemský průmysl loni stoupl o 2,9 procent, roste hodnota zakázek

Praha - Průmyslová produkce v prosinci meziročně vzrostla reálně o 2,7 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů nižší o 2,2 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 9,4 %. V roce 2016 průmyslová produkce vzrostla meziročně o 2,9 %. Hodnota nových zakázek byla vyšší o 4,5 %. Zaměstnanost vzrostla o 2,8 %.

V roce 2015 průmyslová výroba stoupla podle údajů ČSÚ o 4,6 procenta. Nové zakázky loni proti roku 2015 stouply o 4,5 procenta, přičemž průmyslovým podnikům více pomohla poptávka z ciziny.

Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 6,4 procenta, zatímco tuzemské vzrostly o 0,9 procenta. V meziročním srovnání se zvýšily i tržby z průmyslové činnosti, byly vyšší o jedno procento. V samotném prosinci hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 9,4 procenta a tržby vzrostly o 4,6 procenta.

Průmyslová produkce v prosinci 2016 meziročně reálně vzrostla o 2,7 %. Po očištění od sezónních vlivů byla průmyslová produkce meziměsíčně nižší o 2,2 %. K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek +1,34 procentního bodu, růst o 10,1 %), výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +1,28 p.b., růst o 7,6 %) a výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +0,4 p.b., růst o 8,0 %).

Průmyslová produkce klesla v odvětvích těžba a dobývání (příspěvek -1,0 p.b., pokles o 26,5 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek -0,4 p.b., pokles o 4,3 %) a výroba potravinářských výrobků (příspěvek -0,3 p.b., pokles o 5,1 %), uvedl czso.cz.

Psali jsme: Český export loni dosáhl rekordních čtyř bilionů korun, přebytek zahraničního obchodu vzrostl  

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v prosinci 2016 meziročně vzrostly o 4,6 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 5,7 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 3,5 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v prosinci 2016 meziročně zvýšil o 2,1 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v prosinci 2016 meziročně vzrostla o 1,7 % a činila 30 260 Kč.

"Průmysl si loni udržel svoji pozici motoru české ekonomiky. A to jak z pohledu ekonomického růstu, tak z pohledu zaměstnanosti či tvůrce nových pracovních míst," komentoval výsledky analytik ČSOB Petr Dufek. Úspěch ekonomiky podle něj do značné míry stojí na zájmu především evropských spotřebitelů a firem o nová auta.

V prosinci průmysl zpomalil své meziroční tempo citelněji, než trh očekával, upozornil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Z jednotlivých sektorů přispělo k ochlazení dynamiky prohloubení poklesu v těžebním průmyslu a u výroby potravin, u nichž je meziroční tempo dlouhodobě v červených číslech. Celkovou produkci podkopávala i výroba strojů a zařízení, která loni vykazovala značně nestabilní vývoj.

Analytik Generali Investments Radomír Jáč připomněl, že průmyslové zakázky si v prosinci udržely velmi solidní růst. V tomto ohledu je v českém průmyslu velmi obdobný obrázek jako v sousedním Německu. Růst zakázek naznačuje, že lze pro další měsíce očekávat solidní výkon průmyslové výroby.

Související

Více souvisejících

Průmysl čsú zakázky

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 11 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy