Sobotka: Vláda zkusí zrychleně rozšířit některé pravomoci ČTÚ

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce ve Sněmovně zrychleně prosadit novelu zákona o elektronických komunikacích, kterou by měl příští týden předložit vládě ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Po dnešní schůzce s Mládkem a šéfy Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) premiér novinářům řekl, že návrh by měl rozšířit pravomoci ČTÚ, který by nově směl místo současných 20 milionů udělit sankci do 50 milionů korun. V souvislosti s přechodem na standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 je podle Sobotky na místě uvažovat o příchodu čtvrtého mobilního operátora.

ýsledkem dnešní schůzky byla dohoda, že Mládek do novely, která se soustředí na zkrácení přechodu zákazníka k jinému operátorovi na deset dní a přechod na nový standard DVB-T2, vloží pravomoc ČTÚ udělovat sankce za nedodržování podmínek přidělení frekvence. "To je nový delikt, který úřad nemohl dosud posuzovat," řekl Sobotka.

Současně by se měla podle premiéra zvýšit maximální výše udělené pokuty ze 20 milionů korun. "Zvýšili bychom ji na 50 milionů s tím, že ji lze uložit opakovaně, celkově by se tak mohla zvýšit až na 100 milionů korun," řekl. ÚOHS by podle premiéra mohl řešit situaci s mobilními daty na základě analýzy, kterou nejpozději do května zpracuje ČTÚ. "Podstatný bude výsledek této analýzy," dodal premiér.

Předseda ČTÚ Jaromír Novák by si uměl představit lepší výsledek. "Ale lepší něco, než nic. Náš původní návrh byla možnost stanovit pokutu procentem z obratu," dodal.

Psali jsme: Rychlejší přechod k jinému operátorovi? Mládek připravil novelu zákona  

Podle společnosti T-Mobile budou vyšší pokuty brzdit zavádění nových technologií do Česka. "Vysoké pokuty, které stát a EU stále častěji uvalují na soukromé subjekty, brzdí inovace a podnikání, protože v atmosféře strachu se podniká jen velmi obtížně. Inovace jsou přitom spojeny s vyšší mírou rizika než zavedené, rutinně vykonávané činnosti či oblasti, v nichž je míra investic řádově nižší," řekla ČTK mluvčí operátora Martina Kemrová.

Podobně se vyslovila společnost O2. "Český regulátor má už v současné chvíli k dispozici stejné nástroje jako jiní regulátoři ve zbytku Evropy, včetně pokut. Jejich zvyšování proto podle našeho názoru situaci nijak nezlepší. O2 už v minulosti několikrát ukázalo, že se nebojí provádět razantní změny, které významně posouvají celý trh. Podobné změny ale rozhodně není možné provádět v regulačním prostředí, které na trhu v posledních letech panuje," uvedla mluvčí Lucie Pecháčková.

Naopak konkurenční Vodafone návrh uvítal. "Vítáme zájem pana premiéra na funkční konkurenci na mobilním trhu. Vodafone dlouhodobě upozorňuje na problémy se sdílením sítí dvou největších operátorů a na diskriminační přístup ke kmitočtům," uvedla mluvčí společnosti Markéta Kuklová.

Podle Sobotky Česko patří v Evropě mezi třetinu zemí, kde mají mobilní data nejdražší. Další tlak na snížení cen by podle něj mohlo přinést to, kdyby stát v souvislosti s přechodem na DVB-T2 nabídl k prodeji uvolněnou frekvenci 700 MHz a umožnil tak příchod čtvrtého plnohodnotného mobilního operátora.

ODS Mládka kritizuje, že hraje o zisky operátorů. "To hlavní, co mohlo přispět k rozvoji rychlého internetu v ČR, je 14 miliard z evropských fondů, které mělo ministerstvo vypsat na podporu výstavby optických sítí. Bohužel v tom ministr Mládek a jeho úřad naprosto selhali," uvedl Martin Kuba z ODS. Podobně Mládka kritizoval ministr financí Andrej Babiš (ANO), podle kterého ministr už tři roky pomáhá svým "kámošům" u operátorů. Mládek to odmítá.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Český telekomunikační úřad Mobilní operátoři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy