Zahraniční obchod byl v lednu v přebytku. O české zboží má cizina zájem, hodnotí analytici

Praha - Podle předběžných údajů skončila v lednu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 19,4 mld. Kč, který byl meziročně o 1,5 mld. Kč nižší. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Podle ekonomů je v zahraničí o české zboží zájem.

Celkovou bilanci v národním pojetí nepříznivě ovlivnilo především meziroční prohloubení deficitu obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 4,1 mld. Kč, ropou a zemním plynem o 3,0 mld. Kč, základními kovy o 2,3 mld. Kč a farmaceutickými výrobky o 1,0 mld. Kč.

Příznivý vliv na celkovou bilanci měl zejména růst přebytku bilance motorových vozidel o 5,9 mld. Kč a strojů a zařízení o 2,6 mld. Kč. Deficit bilance chemických látek a přípravků se zmenšil o 1,5 mld. Kč.

Zahraniční obchod Česka se státy Evropské unie skončil přebytkem 60 miliard korun, meziročně tak byl o 400 milionů vyšší. Schodek obchodu se státy mimo unii se prohloubil o dvě miliardy na 38,8 miliardy korun.

Podle předběžných údajů v přeshraničním pojetí se v lednu 2017 zvýšil vývoz meziročně v běžných cenách o 8,0 % a dovoz o 9,6 %. Celkový vývoz zboží dosáhl hodnoty 343,3 mld. Kč a dovoz hodnoty 294,8 mld. Kč, informuje czso.cz. Podle dat Eurostatu byl v prosinci 2016 podíl České republiky na celkovém vývozu a dovozu Evropské unie shodně 2,7 %.

"V zemích eurozóny pokračuje vysoký zájem o nákup automobilů, z čehož těží i čeští výrobci a dodavatelé. Přebytek bilance motorových vozidel tak v únoru vzrostl o 5,9 miliardy korun meziročně," uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová.

Českým exportérům se tak start letošního roku z pohledu objemu vyvezeného zboží vydařil. "Mohou za to opět především automobily. Evropané jsou při chuti v nákupu nových vozidel, čemuž odpovídá i registrace nových aut v eurozóně," potvrdil místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Lednová čísla zahraničního obchodu podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy potvrzují předpoklad, že obchod s cizinou nebude letos tak silným tahounem tuzemské ekonomiky jako v minulých letech. "Dovoz meziročně narůstá rychleji než vývoz, což svědčí o robustní domácí poptávce. Ta naopak letos silným tahounem ekonomiky zůstane," dodal Kovanda.

Související

Reagan při projevu u Berlínské zdi v roce 1987

Studená válka je zpět! Kdo, s kým a proti komu?

Washington – Klidný závěr 20. století je definitivní minulostí. Nenávratně pryč jsou optimistická 90. léta, v nichž mnozí doufali, že éra vzájemného zastrašování se ze strany jaderných velmocí je již minulostí. Nová studená válka je tady a udeřila plnou silou. Alespoň si to myslí autoři z amerického odborného magazínu The National Interest.
Velmi důležitý národ, o kterém jste pravděpodobně neslyšeli

Velmi důležitý národ, o kterém jste pravděpodobně neslyšeli

Sydney – Je to pátá „největší země“ na světě, je bohatá, populace je dobře vzdělaná a velmi důležitá pro podnikání, politiku, cestování i vzdělávání. I přesto je moc a vliv asi 232 milionů lidí často přehlížena. Řeč je o Expatrii a expatech, tedy o imaginárním společenství krajanů, kteří pracují mimo svou rodnou hroudu.

Více souvisejících

zahraniční dovoz a vývoz čsú Ekonomika firmy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy