Rohlik.cz se brání: Na víza, která měli vyhoštění Ukrajinci, lze v ČR pracovat

Praha - Internetový obchod Rohlik.cz trvá na tom, že s polskými vízy, která měli vyhoštění pracovníci v jeho skladu, lze v ČR legálně dočasně pracovat. Ukrajinci vykonávali ve skladu po dobu tří měsíců objednanou službu. Uvedl to dnes v prohlášení majitel obchodu Tomáš Čupr. Cizinecká policie minulý čtvrtek zadržela při kontrole v pražském skladu firmy Rohlik.cz 85 lidí, 74 z nich vyhostila.

Podle policejního mluvčího Tomáše Hulana měli pracovníci dlouhodobé vízum, které jim umožňovalo pohybovat se po zemích EU po dobu tří měsíců například jako turisté, nemohli tu ale být zaměstnáni.

Legální dočasnou práci podle podnikatele umožňuje zákon o zaměstnanosti, konkrétně paragraf 98 písmeno k. Náš pohled potvrzuje také judikát Soudního dvora Evropské unie, který rozhodoval v podobném případě, uvedl Čupr.

"Pracovníci mají polské vízum, které je opravňuje k práci. Jsou to zaměstnanci polské firmy, která za ně odvádí sociální a zdravotní pojištění. Jak ostatně potvrdila nedávná kontrola polského inspektorátu práce," dodal šéf e-shopu. Šlo o zaměstnance polské firmy s polským vízem, kteří přijeli do skladu vykonat maximálně na 90 dní objednanou službu. Po překročení 90 dní by se jednalo o dlouhodobý pobyt a na pracovníky by se vztahoval paragraf 42 zákona o pobytu cizinců na území ČR, uvedl Čupr.

"Jsme přesvědčení, že jsme neudělali nic špatného. Ustanovení zákona o zaměstnanosti využívá v dobré víře spousta dalších českých firem. Představuje pro ně legální řešení v situaci, kdy je na trhu 150.000 neobsazených pracovních míst a systém vydávání českých víz pro Ukrajince, který měl situaci pomoci řešit, nefunguje," řekl podnikatel.

Vyhoštění pracovníci podle něj podávají odvolání, vyšší instancí je ale opět policie, nikoli soud. "Policie není v přístupu k pracovníkům s polskými vízy v Česku jednotná, a je tedy potřeba, aby soudy rozhodly, jaká jsou vlastně pravidla hry," dodal. Český judikát v této oblasti zatím neexistuje, ale existence evropského judikátu podle něj dává velkou naději na úspěch u evropské soudní instance.

Podle Hulana mají pracovníci, kteří již obdrželi rozhodnutí o vyhoštění, určenou lhůtu pro vycestování, průměrně jde o 30 dní. Zároveň obdrželi zákaz vstupu do všech zemí EU na jeden rok. Mluvčí o víkendu upozornil, že zákaz mohl být až pětiletý, všichni zadržení se ale podobného činu dopustili poprvé. Případná odvolání bude řešit ředitelství služby cizinecké policie, podle Hulana se ale někteří pracovníci práva na odvolání rovnou vzdali.

Související

Zemědělci přijeli do Prahy na protestní akci. (19.2.2024)

Rohlík končí spolupráci s Jandejskovou firmou. Zmiňuje miliardové dotace

Online supermarket Rohlik.cz v souvislosti s pondělním protestem zemědělců v Praze končí spolupráci se společností Rabbit CZ jednoho z organizátorů dnešní akce Zdeňka Jandejska. Firmě se nelíbí metody, které protestující zvolili. Zmínila také, že Jandejsek dostal na dotacích přes dvě miliardy korun. 

Více souvisejících

Rohlik.cz víza Cizinci zaměstnání

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy