OKD uzavřelo smlouvu s Priskem, státní podnik získá veškeré akcie

Ostrava - Těžební společnost OKD dnes uzavřela smlouvu se státní společností Prisko, v níž vykonává vlastnická práva ministerstvo financí, o převodu akcií dceřiné společnosti OKD Nástupnická, kterou kvůli této transakci založilo. Do této společnosti mají být vloženy doly. Prisko nabude veškeré akcie nové společnosti. Na schůzi věřitelů OKD u Krajského soudu v Ostravě to dnes řekl právní zástupce těžební firmy Petr Kuhn.

Společnost OKD, jež je v úpadku od loňska, musí příští týden předložit reorganizační plán, kvůli kterému musela najít strategického investora. Firma v březnu oznámila, že vhodného investora nenašla. Ministerstva financí a průmyslu se poté dohodla, že OKD koupí za 80 milionů korun Prisko, jemuž s útlumem dolů pomůže státní podnik Diamo. Stát loni prostřednictvím Priska půjčil OKD 700 milionů korun, firma zatím nevyčerpala více než 150 milionů.

Kuhn řekl, že firma dostala v první fázi nabídkového procesu tři nabídky, k nimž ve druhé fázi přibyly další dvě. K 1. březnu, kdy uplynula lhůta, obdrželo OKD dvě závazné nabídky. Kuhn řekl, že žádná z nich ale neobsahovala skutečnosti, na jejichž základě by se dalo předpokládat, že reorganizační plán bude schválen a reorganizace bude uskutečnitelná.

Mezi dvěma finálními nabídkami byly podle informací ČTK a Hospodářských novin nabídky od společnosti EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský, a od zahraničního hedgeového fondu. Portál Euro ve středu upozornil na to, že se proti dohodě státu a OKD ohradila americká společnost Alcentra, která chtěla za OKD dát víc než 500 milionů korun a nyní zvažuje mezinárodní arbitráž.

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V posledních měsících provedla firma řadu úsporných opatření, jedním z hlavních bylo uzavření ztrátového Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. V podniku nyní i s dodavatelskými firmami pracuje přes 10.000 lidí.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Diamo Ekonomika Prisko

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy