Rozpočet 2018? V době prosperity zase deficit. Babiš slibuje hory doly

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes oznámil, že státní dluh bude na konci letošního roku 1,613 bilionu korun. Rozpočet na rok 2018 počítá s růstem důchodů, platů, sociálních i nemocenských dávek nebo i růstem rozpočtu ministerstva obrany.

Na konci loňského roku dluh činil rovněž 1,613 bilionu korun. Podle Babiše nynější vláda od konce roku 2013 snížila dluh o 70 miliard korun.

Ministr uvedl, že 14 procent státního dluhu tvoří dluhy s nulovým nebo záporným úrokem. To vyplývá z vývoje v posledních letech, kdy stát prodával dluhopisy právě s tímto výnosem. Investoři tak v řadě případů fakticky státu platí za to, že mu půjčili peníze. Na obsluze státního dluh tak letos MF podle ministra ušetří pět miliard korun.

Důchody by podle návrhu rozpočtu měly příští rok stoupnout o zhruba 500 korun měsíčně, což si vyžádá proti letošku navíc 21,6 miliardy korun. Návrh dále počítá s navýšením o 21,8 miliardy korun u platů ve státní sféře. Rozpočet ministerstva obrany by měl stoupnout o 5,4 miliardy na 57,9 miliardy korun.

Problémem při přípravě rozpočtu bylo podle Babiše čerpání evropských peněz. "Pokud resorty avizují nějaké čerpání a jejich odhady nefungují, tak není možné rozpočtovat. Já bych rád rozpočtoval nižší deficit, ale když navrhujeme mínus 50 miliard a rezorty jsou teď na mínus 100 miliard korun, tak je to maximum možného," uvedl.

Babiš dnes vyjádřil přesvědčení, že Ivan Pilný návrh státního rozpočtu převezme. "Pan Pilný tomu rozumí, tak předpokládám, že se s tím ztotožní," řekl. Prohlásil také, že svému nástupci nebude muset radit při práci na rozpočtu. Předpokládá nicméně, že jako předseda ANO bude chodit na jednání koaliční rady v případech, kdy se budou otázky spojené s rozpočtem řešit.

Končící ministr také podotkl, že Pilný bude při jednáních s ministry o výdajích patrně tvrdší než on.

Navrhovaný deficit 50 miliard korun je podle opozice v době hospodářského růstu nepřijatelný. "Místo rozdávání peněz daňových poplatníků jen někomu by ale vláda měla snížit daně všem a nechat tak lidem v peněženkách víc peněz, protože lidé vědí lépe než vláda, jak se svými penězi naložit. Snížením daně z příjmu by vzrostly čisté mzdy všem," řekl předseda ODS Petr Fiala.

Priority MF v návrhu rozpočtu na příští rok:

Snížení deficitu státního rozpočtu o 10 miliard Kč proti schválenému rozpočtu na rok 2017 na 50 miliard korun.

Zvýšení výdajů na důchody - v porovnání s rozpočtem na rok 2017 porostou o 21,6 miliardy korun. Pro rok 2018 je navrženo zvýšení průměrného starobního důchodu o 501 Kč.

Zvýšení výdajů na platy - o 21,8 miliardy Kč vyšší než v letošním roce Zvýšení rozpočtového určení daní pro obce - podíl obcí na celostátním hrubém výnosu DPH se zvýší na 23,58 procenta ze současných 21,4 procenta. Jde o navýšení daňových příjmů obcí o 8,5 miliardy Kč.

Zvýšení výdajů na dávky nemocenského pojištění - pro rok 2018 navrženy 32,7 miliardy, tedy o 5,2 miliardy Kč více než letos. V návrhu je zahrnuta vyšší nemocenská při déle trvající nemoci, otcovská poporodní péče a pečovatelská dovolená.

Zvýšení výdajů na státní sociální podporu a dávky pěstounské péče meziročně o 4,5 miliardy Kč.

Navýšení rozpočtu pro ministerstvo obrany o 5,4 miliardy na 57,9 miliardy Kč. Podíl výdajů na obranu by měl v roce 2018 dosáhnout 1,13 procenta HDP.

Navýšení plateb státu za státní pojištěnce o 3,4 miliardy Kč. Vyměřovací základ pojistného na veřejné zdravotní pojištění se zvýší ze současných 920 Kč na 969 Kč.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet státní dluh Andrej Babiš Ivan Pilný Ministerstvo financí Ekonomika důchody ministerstvo obrany Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy