Zisk České spořitelny v pololetí klesl, propad hlásí i Erste Group

Praha/Vídeň - České spořitelně (ČS) klesl v letošním prvním pololetí meziročně čistý zisk o 6,9 procenta na 7,7 miliardy korun. Čistý zisk rakouské finanční skupiny Erste Group klesl v prvním pololetí meziročně o 25,8 procenta na 624,7 milionu eur (zhruba 16,2 miliardy Kč).

Za poklesem zisku ČS je podle banky loňský jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe, bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,3 procenta. Provozní zisk se kvůli poklesu čistých úrokových výnosů a výnosů z poplatků a provizí a zvýšení provozních nákladů snížil proti loňskému pololetí o 7,8 procenta na 9,4 miliardy korun.

Podle předsedy představenstva České spořitelny Tomáše Salomona se bance dařilo obchodně v hypotékách i ostatních úvěrech. "Zejména díky rychlosti vyřizovaní hypotečních úvěrů jsme dokázali poskytnout hypotéky v objemu 31,7 miliardy korun. Spotřebitelských úvěrů jsme poskytli téměř 80.000 v celkovém objemu 17,4 miliardy korun," uvedl.

Celkový objem hrubých klientských úvěrů se za posledních 12 měsíců zvýšil o 8,8 procenta na 619,2 miliardy korun. Vklady klientů vzrostly o 9,5 procenta na 835,8 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos klesl meziročně o 3,4 procenta na 12,3 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí se v souvislosti s klesajícími příjmy z finančních služeb snížily o 3,7 procenta na 4,5 miliardy Kč. "Klienti stále více využívají levnější formy obsluhy a zvýhodněné programy a produkty," uvedla banka.

Česká spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů, kterých má 4,7 milionu. Hlavním akcionářem je rakouská Erste Group, které v prvním pololetí klesl meziročně čistý zisk o 25,8 procenta na 624,7 milionu eur (zhruba 16,2 miliardy Kč). Provozní náklady firmy podle očekávání vzrostly, a to přibližně o procento na dvě miliardy eur (52 miliard korun). Jde o důsledek zvýšení ostatních administrativních nákladů, depreciace a amortizace, zatímco náklady na zaměstnance zůstaly téměř beze změny. Provozní zisk i kvůli tomu meziročně klesl o 3,5 procenta na 1,29 miliardy eur (33,47 miliard korun).

Generální ředitel Andreas Treichl považuje výsledek prvních šesti měsíců za pozitivní, ale upozornil, že bance i přes silné výkony v úvěrování a získávání vkladů klesají čisté úrokové výnosy. "Pozornost musíme věnovat nízkým úrokovým sazbám a snižování portfolia cenných papírů. Naše výnosy z poplatků a provizí pomalu stoupají, což je dobře. Považuji to za úspěch vzhledem k tomu, že jsme i nadále opatrní v tom, jaké produkty a služby poskytujeme naší široké klientské základně," uvedl Treichl.

Úvěry klientům vzrostly v pololetí meziročně o 3,4 procenta na 135,1 miliardy eur (3,5 bilionu korun). Vklady klientů se zvýšily o 5,5 procenta na 145,6 miliardy eur (3,8 bilionu korun). Nejvýrazněji rostly vklady v Rakousku a České republice.

Související

Více souvisejících

Česká spořitelna Erste Group Bank Ekonomika banky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy