Prodej spotřebního zboží v 1. pololetí vzrostl. Kupujeme mixéry, klesl zájem o pc

Praha - Z průzkumu společnosti GfK Temax vyplývá, že prodej technického spotřebního zboží v Česku v letošním prvním pololetí vzrostl o 2,5 procenta meziročně na 33,2 miliardy korun. Nejvíc, o pět procent, se ale snížil prodej v kategorii informačních technologií, tedy počítačů či tabletů.

V samotném druhém čtvrtletí činil růst 1,1 procenta. Prodej malých domácích spotřebičů se ve druhém kvartále zvýšil o 12 procent meziročně. V této kategorii klesl pouze prodej odšťavňovačů, naopak rostl zájem mimo jiné o kuchyňské roboty a mixéry a kávovary.

Dařilo se také kancelářské a výpočetní technice, obrat trhu vzrostl o sedm procent. "Dvouciferný růst prodejů byl zaznamenán u kategorie samostatných tiskáren. Pozitivně se také vyvíjela většina segmentů multifunkčních zařízení. Průměrná cena tiskáren však meziročně spíše stagnovala," uvedl Zdeněk Bárta z GfK.

Prodeje spotřební elektroniky naopak klesly o 2,3 procenta. V kategorii televizních přijímačů byl pozitivní vývoj pouze v segmentu největších úhlopříček, díky tomu meziročně rostla také průměrná cena TV.

"Pozitivně se vyvíjela ultratenká zařízení v rámci přenosných počítačů. Pokračoval i růst herních zařízení v kategorii stolních a přenosných počítačů. Dvouciferný pokles zaznamenala kategorie tabletů," dodal Bárta.

Související

Zásilkovna

Zásilkovně zůstaly viset zásilky v Liberci. Firma slibuje refundace

Zásilkovna přiznala potíže, které mohly potkat zásilky některých klientů, pokud cestovaly k adresátům přes liberecké depo. Podle firmy tam ve čtvrtek 31. srpna došlo ke škodní události, která znemožnila doručení. Sklad je dle dostupných informací uzavřený, přičemž zboží zůstalo uvnitř. Důvodem jsou spory mezi společnostmi. 
Ilustrační fotografie.

Firmy kvůli válce na Ukrajině revidují dodavatelské řetězce. Je to nelehký úkol

Téměř čtyři měsíce trvající ruská barbarská agrese na Ukrajině výrazně zatěžuje stále více globální dodavatelské řetězce - od samotných komodit, přes nejrůznější typy čipů až třeba po automobilové díly či součástky. Producenti právě z automobilového průmyslu, jako je třeba tuzemská Škoda Auto, jsou proto považováni nejen ekonomy, ale stále více i politickými lídry za jedno z vůbec nejohroženější odvětví ekonomiky. Není proto divu, že některá média, ať už specializovaná na ekonomiku, či jen zpravodajství, upozorňují na to, že právě kvůli ruské agresi na Ukrajině a významnému zpřetrhání dodavatelských řetězců je nutné počítat třeba i se zastavením automobilové produkce u řady z nich. Nutnost stát se odolnějšími a najít bezpečnější a efektivní dodavatele proto bude klíčovou otázkou nejbližší doby.

Více souvisejících

zboží domácí spotřebiče počítače Ekonomika Obchody

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy