Veolia žaluje OKD o 250 milionů

Ostrava - Firma Veolia Energie žaluje OKD, která je od loňska v úpadku. Těžební společnost jí prý dluží zhruba 250 milionů korun za dodávané služby. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

Podle Zdeňka Duby, předsedy dozorčí rady společnosti Veolia Energie, OKD firmě od loňského září platí každý měsíc jen okolo 80 procent z vyfakturovaných cen a zbytek peněz ukládá na účet u notáře.

Veolia přitom smlouvy s důlní firmou nemůže vypovědět, protože kdyby přerušila dodávky tepla, elektřiny, chlazení, stlačeného vzduchu a podobně, hrozilo by kvůli možnosti výbuchu metanu a dalším nebezpečím spojeným s důlními činnostmi obecné ohrožení.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský sdělil listu, že firma nemá o žalobě žádné relevantní informace. "Již mnohokrát jsme veřejně deklarovali, že vztahy se svými obchodními partnery nekomentujeme," uvedl.

Ceny za energie, kterým odpovídala i vysoká prodejní cena, byly podle HN nasmlouvané na 20 let dopředu a podle těžařské společnosti jsou příliš vysoké. V současnosti je ale prakticky nemožné, aby energie dolům dodával někdo jiný. OKD nyní s Veolií jedná o změnách smlouvy.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Veolia Energie Ekonomika Energetika

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 29 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy