MF navrhuje omezit výdaje z privatizačního fondu, peníze nestačí

Praha - Ministerstvo financí (MF) chce omezit výdaje z tzv. Fondu privatizace, což jsou zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na MF. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy od společnosti ČEZ.

Příjmy fondu, které jsou z 80 procent tvořeny dividendami společnosti ČEZ, totiž nestačí pokrýt závazky fondu. Ty se týkají především odstraňování starých ekologických smluv. Věc v pondělí projedná vláda.

Ministerstvo navrhuje vyřadit z výdajů fondu platby, které přímo nesouvisí s procesem privatizace a které lze financovat z jiných zdrojů. "Konkrétně se jedná o výdaje z titulu podpory průmyslových zón a výdaje z titulu dotace zasílané státnímu podniku DIAMO k odstraňování následků těžby uranu ve Stráži pod Ralskem. Oba tituly lze hradit z prostředků ministerstva průmyslu a obchodu," uvádí materiál.

MF v materiálu totiž upozornilo, že mezi roky 2012 a 2015 došlo k poklesu zůstatků na účtech fondu o více než 8,8 miliardy korun, tedy o více než 51 procent, na 8,4 miliardy korun.

"Velkoryse nastavený rozsah výdajových titulů Fondu privatizace odpovídá vysokým příjmům pramenícím z rozsáhlé privatizace z konce minulého a začátku stávajícího století. V současné době probíhá privatizace již v podstatně menším rozsahu a tím jsou příjmové tituly omezené," uvádí dále materiál.

Související

Vláda

Vláda smí použít peníze z Fondu privatizace, Zeman zákon podepsal

Vláda bude smět využívat peníze z takzvaného Fondu privatizace ve státním rozpočtu, a to bez určení konkrétního účelu. Vládní novelu zákona o zrušení Fondu národního majetku (FNM), která s tím počítá, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Pražský hrad o tom informoval v tiskové zprávě. Novelu minulý týden opakovaně schválila Sněmovna, když přehlasovala veto Senátu. Ve fondu bylo k začátku letošního roku 21,96 miliardy korun.
Mirek Topolánek

Topolánek vynadal poslancům: Tohle může udělat jen idiot, nebo šmejd

Sněmovna schválila vládní novelu o zrušení Fondu národního majetku (FNM), podle které bude moci kabinet využívat peníze z takzvaného Fondu privatizace ve státním rozpočtu - a to bez určení konkrétního účelu. Senátoři sice byli proti, poslanci je ale přehlasovali. A opozice z toho nadšená není. Velmi kriticky se vyjádřil i někdejší předseda vlády Mirek Topolánek.

Více souvisejících

Fond privatizace ČEZ Ministerstvo financí Vláda ČR Ekonomika Ekologie ministerstvo průmyslu

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 10 hodinami

USA nevidí, že by Čína chtěla spravedlivé ukončení války na Ukrajině

Podle Johna Kirbyho by Spojené státy uvítaly, kdyby se Čína zúčastnila globálního mírového summitu, ale vyjádřil pochybnosti, zda Peking chce podpořit spravedlivý mírový plán pro Ukrajinu.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy