Nezaměstnaných v ČR je nejméně od května 1998, firmy si častěji zaučují absolventy

Praha - Nezaměstnanost v Česku v září klesla na 3,8 procenta ze srpnových čtyř procent. Uchazečů o práci bylo 284.915, což je nejnižší počet od května 1998. Meziročně se nezaměstnanost snížila o 1,4 procentního bodu. Počet volných pracovních míst se naopak meziměsíčně i meziročně zvýšil. V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout nebo stagnovat.

V uplynulém měsíci nastalo další oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu, nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezóna, uvedl úřad. "Některé kraje hlásí rekordní hodnoty za dobu existence českých veřejných služeb zaměstnanosti," podotkla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Uchazečů o zaměstnání bylo v září o 11.911 méně než v srpnu a o 93.343 méně než před rokem. Jako každý rok v září i letos dorazila do evidence pracovních úřadů hlavní vlna nezaměstnaných absolventů. Vývoj na trhu práce ale výrazně neovlivnila, uvedl úřad. Meziměsíčně jich bylo o 3236 více, celkem 12.242. V dlouhodobém srovnání ale jejich počet klesá.

"Řada z nich se navíc snaží hledat si práci už v době, kdy ještě studují. Také zaměstnavatelé mají zájem o uchazeče, kteří mohou do firem vnést inovativní myšlení, nové prvky a nadšení. Postupně proto snižují nároky na odpracovanou praxi absolventů a jsou ochotni si mladé lidi zaučit," popsala Sadílková.

Počet volných pracovních míst nabízených přes úřady práce stoupl v září na 206.081, což je o 6808 více než v srpnu a o 65.088 více než před rokem. Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 1,4 uchazeče, z toho nejvíce na Karvinsku, a to 8,5 uchazeče. Během září se na úřadech práce nově přihlásilo 45.966 lidí, naopak 57.877 uchazečů o zaměstnání z evidence odešlo. Novou práci v září získalo 38.702 lidí.

Z jednotlivých krajů je nejvyšší nezaměstnanost v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kde nezaměstnanost dosáhla 5,9 procenta, respektive 5,8 procenta. Stejný podíl nezaměstnaných jako Praha (2,7 procenta) měly Jihočeský a Královéhradecký kraj. Ještě nižší byla nezaměstnanost v Plzeňském kraji s 2,5 procenta a Pardubickém kraji s 2,6 procenta.

Počet lidí bez práce v Praze se v září snížil oproti srpnu o zhruba šest procent na 24.767. Z toho bylo 22.898 lidí schopných okamžitě nastoupit do práce. Zároveň se snížil o zhruba jedno procento počet volných míst v nabídce pracovního úřadu. Na jedno místo připadalo ke konci září v Praze 0,6 uchazeče. Počet uchazečů na místo tak byl ve městě jeden z nejnižších v Česku. Nejmenší poměr nezaměstnaných k volným místům byl v okresech Praha-východ a Pardubice, kde bylo 0,3 uchazeče na místo.

V evidenci úřadů práce byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v září 42,3 roku. Mezi evidovanými bylo 100 629 lidí nad 50 let a na celkové nezaměstnanosti se podíleli 35,3 %. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání bylo těch, kteří jsou nezaměstnaní déle než 12 měsíců, 37,4 % - celkem 106 579 osob. Průměrná délka nezaměstnanosti činí 725 dní. Počet dlouhodobě nezaměstnaných se daří i nadále snižovat. Jen za uplynulý rok klesl v meziročním srovnání podíl těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, o 3,4 %. Ve srovnání s rokem 2015 pak o 7,6 %.

V září Úřad práce ČR přijal 376 žádostí. S 2 963 žadateli už uzavřel dohodu o poskytnutí příspěvku (s 254 z nich v září). V jejich rámci přiznal měsíční částku většinou ve výši 1 500 Kč. Podpoření uchazeči nejčastěji dojíždí do práce 10 – 25 km. Jsou mezi nimi lidé různých profesí, např. administrativní pracovníci, výrobní dělníci, prodavači, pracovníci v pohostinství, akademický pracovník, automechanik, učitelé a pedagogičtí pracovníci, skladníci, šičky nebo třeba dispečer. Lidé mohou žádat také o jednorázový příspěvek na přestěhování se za prací ve výši 50 000 Kč.

Meziměsíčně narostl počet pozic pro výkon veřejné služby (VS), které má ÚP ČR nasmlouvané s jejími organizátory, především obcemi, nestátními neziskovými organizacemi nebo třeba základními a mateřskými školami, o 421. Celkem jich úřad eviduje 10 974. Nejvíce pak v Ústeckém (2 986), Moravskoslezském (1 483) a Středočeském (1 381) kraji.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce Praha Ekonomika

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 25 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

včera

včera

včera

včera

včera

Nahradí Joe Bidena? „Je těžké diskutovat s lhářem," demokratičtí guvernéři usilují o schůzku s Bílým domem

Někteří demokratičtí guvernéři usilují o schůzku s Bílým domem kvůli obavám z prezidenta Joea Bidena po jeho špatném výkonu v debatě, uvedlo CNN na základě informací od několika zdrojů obeznámených s těmito diskusemi.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy