Nezaměstnanost v listopadu roste. Tentokrát to ale bude jinak, tipují ekonomové

Praha - Úřad práce ČR zveřejní aktuální údaje o nezaměstnanosti v pátek 8. prosince. Podle analytiků počet lidí bez práce v listopadu klesl na 3,5 procenta z říjnových 3,6 procenta.

V listopadu kvůli ukončování sezónních prací přitom většinou nezaměstnanost roste, nyní je ovšem za poklesem přetrvávající příznivý ekonomický vývoj.

"Podíl nezaměstnaných v listopadu pokračoval v poklesu i přes nepříznivou sezónnost. Už v říjnu se tento ukazatel nezaměstnanosti dostal na svou historicky nejnižší úroveň. V listopadu by měl ještě o desetinu procentního bodu klesnout a posunout tak své dno," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

 "Tuzemský trh práce se v listopadu ale podle některých předběžných údajů nadále vyvíjel příznivě a podíl nezaměstnaných osob tak podle našich odhadů ve srovnání s říjnem dále klesal," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. V prosinci by podle něj měla nezaměstnanost začít růst.

"Zatímco v říjnu stála za poklesem nezaměstnanosti i pozitivní sezónnost, tak listopadový pokles nezaměstnanosti byl tažen zejména domácím hospodářským vývojem," domnívá se analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku mírně stoupla. Firmy stále hledají statisíce lidí

V prosinci minulého roku vzrostla nezaměstnanost v České republice na 3,7 procenta, oproti listopadovým 3,5 procenta. Počet uchazečů o práci se zvýšil o 16 000 na 279 227, zatímco volná pracovní místa poklesla o 7 000 na 271 789. Poprvé od ledna 2023 tak bylo více registrovaných uchazečů o zaměstnání než volných pracovních míst. Tato data zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Více souvisejících

nezaměstnanost / nezaměstnaní Úřad práce Ekonomika

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 43 minutami

před 54 minutami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Čína, ilustrační fotografie

„Neexistuje místo, které ho nepociťuje“. Expert pro EZ vysvětlil, jak Čína prosazuje svůj vliv

Čínský vliv ve světě dlouhodobě narůstá. Peking je hlavním partnerem pro 120 zemí světa a nabízí jim alternativu pro Západ – podle experta osloveného serverem EuroZprávy.cz těží hlavně z toho, že „není jeho součástí“. Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz přiblížil, že čínská ekonomika vůbec nepřestala růst – jak se občas vedou dohady. Zároveň ale není jisté, zda vůbec někdy dožene Spojené státy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Marine Le Penová

Le Penová je vítězkou prvního kola voleb ve Francii, vyplývá z odhadů

První kolo předčasných parlamentních voleb ve Francii skončilo podle očekávání, vyplývá z odhadů. Vítězství totiž přisuzují Národnímu sdružení (RN) Marine Le Penové, které podle povolebních průzkumů získalo 34 procent hlasů. Volby vyhlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na výsledky červnových voleb do Evropského parlamentu. 

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Divoký zápas pod rozbouřeným nebem zvládli Němci a přes Dány postoupili do čtvrtfinále

Domácí reprezentace bude nadále dělat radost svou účastí na fotbalovém Euru německým fanouškům. Po divokém osmifinále, které bylo poznamenáno nečekanou pětadvacetiminutovou pauzou kvůli bleskům s kroupami a vodopády deště, ale také častými vstupy videosystému VAR, který neuznal dva góly (po jednom na obou stranách), ale zase přisoudil Němcům penaltu po Andersenově ruce. Tu následně proměnil Havertz, po chybném rozhodnutí gólmana Schmeichela pak po úniku zvýšil na 2:0 Musiala a dvougólový náskok si už Němci dokázali pohlídat.

včera

Aktualizováno včera

včera

Aktualizováno včera

Andrej Babiš, Viktor Orbán a Herbert Kickl založili novou frakci v Evropském parlamentu, Patrioti pro Evropu.

Změna v Bruselu. Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými

Hnutí ANO vedené bývalým premiérem Andrejem Babišem, maďarská strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) oznámily vytvoření nové politické aliance. Informoval o tom dnes ve Vídni šéf FPÖ Herbert Kickl na tiskové konferenci. Aliance zve ke spolupráci i další evropské politické strany.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Babišovo ANO v novém průzkumu posílilo. Do Sněmovny by prošlo jen pět stran

Nejsilnější opoziční subjekt si v nejnovějším průzkumu preferencí opět polepšil. Hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše by momentálně volila více než třetina lidí, konkrétně 34 procent. Samostatně by se do Poslanecké sněmovny dostalo jen pět stran či hnutí. Řádné parlamentní volby proběhnou v Česku na podzim příštího roku. 

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Italové s bezzubým výkonem na Švýcary neměli a úřadující mistři Evropy po osmifinále končí

Švýcarsko celkem v klidu a s přehledem pokořilo Itálii v prvním osmifinále letošního fotbalového Eura v Německu 2:0 a i když trochu senzačně, tak přeci jen zaslouženě postoupilo do čtvrtfinále. Italové coby úřadující evropští šampioni si prakticky nevytvořili žádnou velkou příležitost a o jejich největší šanci se postaral svou tečí Schär, který hlavou namířil ve druhé půli míč na tyčku své vlastní branky. Jinak ale se o výkonu Itálie nedá říct nic, co by stálo za zmínku.

včera

Útok v Bělehradě byl teroristický, naznačil ministr. Policie spustila rozsáhlou akci

Srbská policie zadržela dva muže v souvislosti se sobotním útokem na policistu, který před izraelským velvyslanectvím v Bělehradě v sebeobraně zabil útočníka s kuší. Podle ministra vnitra Ivicy Dačiče šlo o "cílený teroristický útok". 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy