Dukovany v noci zastavily 2. blok kvůli opravě záložního generátoru

Dukovany (Třebíčsko) - V Jaderné elektrárně Dukovany začala v noci na dnešek neplánovaná odstávka druhého bloku, kterou firma ČEZ avizovala v pátek. Potrvá asi týden.

Technici během ní budou opravovat motor jednoho z 18 záložních dieselových generátorů této elektrárny. Elektřinu do sítě přestal blok dodávat dnes v 03:40, řekl ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Zbývající tři bloky Dukovan jsou v provozu.

U druhého bloku začali energetici podle mluvčího snižovat výkon hodinu před půlnocí. První turbínu odpojili v 03:00 a druhou o 40 minut později. Následně začaly práce na montáži motoru dieselového generátoru, u něhož zjistili technici závadu při pravidelných zkouškách tohoto zařízení. Podle údajů zveřejněných na webu firmy ČEZ by měla být výroba v tomto bloku obnovena v pátek 5. ledna.

Na odběratele nebude mít podle páteční tiskové zprávy společnosti ČEZ odstávka vliv, protože spotřeba elektřiny je v tomto období se svátky až o pětinu nižší než v běžných pracovních dnech, a to i kvůli omezení průmyslové výroby. "Elektřiny tak bývá přebytek a je nutné její množství regulovat. I z tohoto důvodu Jaderná elektrárna Dukovany v uplynulých dnech snižovala svůj výkon o více jak deset procent," uvedl Bezděk.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR.

Související

Jaderná elektrárna Dukovany Komentář

Česko hledá odpověď na zásadní otázku. Ano, či ne novým jaderným elektrárnám?

Nedávná analýza poradenské společnosti EGÚ Brno konstatovala, že Česká republika zůstala i v roce 2023 vývozcem elektřiny do zahraničí. Podíl exportu se sice snižuje, ale i tak jsme vyvezli devět terawatthodin (TWh) elektřiny, což je meziročně o pět TWh méně. Česko přitom samo spotřebuje elektřiny přes šedesát TWH za rok. Ale i tak se loni ČR stala čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU. Člověk by z toho mohl mít, tak nějak na první dobrou, radost, jenže taková zpráva a přístup řady extremistických politiků, spíše posiluje řadu mýtů, dezinformací a odsudků o energetice.

Více souvisejících

ČEZ dukovany

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy