Karlovarské minerální vody koupí pobočky Pepsi ve střední Evropě

Praha - Karlovarské minerální vody (KMV) koupí od PepsiCo její pobočky v Česku, Maďarsku a na Slovensku s celkovými ročními tržbami 4,2 miliardy korun. KMV tak převezmou výrobu nápojů Pepsi, Mirinda, 7Up, Gatorade, Mountain Dew, Lipton a Toma a distribuci bramborových lupínků značky Lay´s a Cheetos.

Obchod by měl být dokončen v prvním pololetí letošního roku. Český antimonopolní úřad zatím případ nešetří. "Úřad se k uvedenému spojení soutěžitelů vyjádří až ve svém rozhodnutí, které bude výsledkem správního řízení o návrhu na povolení spojení. Úřad bude samozřejmě o věci rozhodovat pouze v případě, že fúze bude notifikována u nás, a nikoliv u Evropské komise," řekl ČTK mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

KMV za loňský rok očekávají tržby osm miliard korun. Akvizicí jim tak vzrostou o polovinu a stanou se největším dodavatelem minerální vody a nealkoholických nápojů v těchto třech státech. Převzetím poboček získají tři firmy s celkem zhruba 900 zaměstnanci a dvěma výrobními závody.

Skupina KMV již distribuuje a vyrábí nápoje značek PepsiCo v Bulharsku. Česká pobočka PepsiCo předloni snížila ztrátu z 33 milionů na 8,7 milionu korun. Tržby jí meziročně vzrostly na 2,4 miliardy korun z 2,15 miliardy Kč. Ztráta byla podle firmy způsobená navýšením marketingových nákladů na podporu všech značek.

Skupině KMV loni podle odhadů vzrostly tržby na osm miliard korun, když předloni činily 7,5 miliardy. Za prvních deset měsíců loňského roku skupina zvýšila prodej vod o 2,9 procenta. U ochucených vod například značka Mattoni zvýšila prodané objemy o 5,8 procenta. Celkové prodeje skupině vzrostly za loňská tři čtvrtletí meziročně o šest procent.

Skupina KMV je největším výrobcem minerálních a pramenitých vod ve střední Evropě. V Česku vyrábí vedle tradiční minerální vody Mattoni také pramenitou vodu Aquila a minerální vody Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká Kyselka.

Související

Pivo

Co pijou Češi ve vedrech? Točené pivo dostává na frak

Teploty nad 30 stupňů Celsia pivnímu trhu nesvědčí. Lidé zpravidla pijí méně alkoholických nápojů a spíše až večer po ochlazení vzduchu. Pak dávají přednost pivům s menším množstvím alkoholu, ochuceným pivním mixům nebo nealkoholickému pivu, sdělila ČTK výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Pivovarům nepomohl ani chladný květen, kdy se meziročně propadl výstav piva o desetinu a pivní export o šest procent. Podle Karlovarských minerálních vod (KMV) volí spotřebitelé ve vedrech více nealkoholických nápojů, proti mimosezonním prodejům mohou být prodeje i dvojnásobné.
Voda v pet láhvi

Vyplatí se v ČR zálohovat "petky"? Chystá se analýza, ministerstvo je skeptické

Praha - Zpětným odběrem lze vytřídit až 98 procent PET lahví, uvedli na dnešní tiskové konferenci zástupci Karlovarských minerálních vod a Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN). Ukazují to výzkumy ze zemí EU, kde již zálohování PET lahví funguje. Společnost Karlovarské minerální vody letos v lednu oznámila, že zvažuje zavést zálohování v Česku. Její ředitel Alessandro Pasquale dnes tento záměr potvrdil, konkrétní částku ale neuvedl. Ekonomická analýza má být hotova na podzim. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se k plánu staví rezervovaně.

Více souvisejících

Karlovarské minerální vody Mattoni Pepsi Ekonomika firmy nápoje

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy