Vyplatí se v ČR zálohovat "petky"? Chystá se analýza, ministerstvo je skeptické

Praha - Zpětným odběrem lze vytřídit až 98 procent PET lahví, uvedli na dnešní tiskové konferenci zástupci Karlovarských minerálních vod a Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN). Ukazují to výzkumy ze zemí EU, kde již zálohování PET lahví funguje. Společnost Karlovarské minerální vody letos v lednu oznámila, že zvažuje zavést zálohování v Česku. Její ředitel Alessandro Pasquale dnes tento záměr potvrdil, konkrétní částku ale neuvedl. Ekonomická analýza má být hotova na podzim. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se k plánu staví rezervovaně.

Chystané opatření je podle expertky na zálohové systémy v EU Clarissy Morawski v souladu s evropským recyklačním balíčkem. Podle tohoto souboru směrnic musí být do roku 2030 recyklovatelné nebo znovu použitelné všechny plastové obaly. Zpětný odběr se podle ní osvědčil například v Německu, Estonsku nebo Norsku. Funguje tak, že se o něj starají sami výrobci.

Jak uvedla Soňa Jonášová z INCIEN, zatím se odborníci v Česku zaměřili na materiálové toky, tedy na to, jak by se PET lahve zpracovávaly. Výhodou je, že by se jak třídění, tak recyklace a výroba nových lahví mohly odehrávat přímo v Česku. Kapacity zde na to jsou, jak ukázal výzkum materiálových toků. Nyní je podle Jonášové čas na analýzu ekonomických dopadů, která by mohla být hotová na podzim. Teprve po ní bude zřejmé, zda se zálohování vyplatí.

Jak řekl ČTK Pasquale, výše zálohy musí být dostatečně vysoká k tomu, aby lidi motivovala. Konkrétní zvažovanou výši ale neuvedl, podle něj to není na pořadu dne. Na konferenci představil lahev vyrobenou z 50 procent z recyklovaného PET plastu. Pokud její testy dopadnou dobře, objeví se na trhu. Karlovarské minerální vody uvedly, že v nejbližších měsících uvedou na český trh lahve s minimálně 25procentní příměsí recyklovaného materiálu.

Ladislav Trylč, vedoucí oddělení zpětného odběru na MŽP, uvedl, že zpracovatelé mají zájem především o čiré PET materiály. "Je to surovina, která se skvěle recykluje, je o ni velký zájem," řekl Trylč. Problematičtější jsou podle něj barvené lahve. Podle Jonášové ale recyklátorům barva nevadí, problémem je spíše případná příměs stříbrných vláken. V Česku se PET materiály zpracovávají i do jiných předmětů, než jsou lahve či obaly.

Postoj MŽP k zálohování je podle Trylče "rezervovaný". "Na jedné straně vítáme aktivitu, která by mohla omezit vyhazování odpadků v přírodě. Na druhé straně se obáváme dopadů, které by zálohování mohlo mít na současný systém," řekl ČTK Trylč. Vyjmout z nynějšího toku druhotných surovin PET lahve, pro které je nejlepší odbyt, by podle něj mohlo mít dopady i na finance pro obce. S bližším vyjádřením MŽP počká na výsledky chystané ekonomické analýzy.

Související

Ilustrační fotografie.

Obce nesouhlasí s povinným zálohováním plechovek a PET lahví

Zástupci obcí budou v pátek jednat s Ministerstvem životního prostředí o jeho návrhu na povinný systém zálohování PET lahví a nápojových plechovek, jehož parametry ministerstvo v minulém týdnu představilo. Sdružení místních samospráv ČR má vůči návrhu zásadní výhrady. Zavedení zálohování bude mít negativní ekonomický dopad na obce. Komplikace by měla také řada prodejen, na něž by se vztahovala povinnost zálohované obaly od občanů převzít a skladovat.
Pet láhve

Ministerstvo představilo koncept zálohování PET lahví a plechovek. Dotkne se nápojů od 0,1 litru až po 3 litry

Ministerstvo životního prostředí představilo teze legislativní úpravy budoucího řešení zálohového systému na vybrané jednorázové nápojové obaly – PET lahve a plechovky. Díky němu by se k recyklaci mělo dostat více než 2,5 miliardy kusů nápojových plastových lahví a plechovek, snížit množství nevyužívaného odpadu a také zmenšit znečištění veřejných míst ve městech a obcích i volné krajiny. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Pet láhve Karlovarské minerální vody Mattoni Ministerstvo životního prostředí Ekonomická krize Alessandro Pasquale

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy