Co pijou Češi ve vedrech? Točené pivo dostává na frak

Teploty nad 30 stupňů Celsia pivnímu trhu nesvědčí. Lidé zpravidla pijí méně alkoholických nápojů a spíše až večer po ochlazení vzduchu. Pak dávají přednost pivům s menším množstvím alkoholu, ochuceným pivním mixům nebo nealkoholickému pivu, sdělila ČTK výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Pivovarům nepomohl ani chladný květen, kdy se meziročně propadl výstav piva o desetinu a pivní export o šest procent. Podle Karlovarských minerálních vod (KMV) volí spotřebitelé ve vedrech více nealkoholických nápojů, proti mimosezonním prodejům mohou být prodeje i dvojnásobné.

"Červen platí z hlediska pivovarnictví za silný měsíc. V posledních dvou týdnech zažíváme tropické dny s teplotami nad 30 stupňů Celsia. Pivní zahrádky tak konečně zahájily letní sezonu a těší se přílivu místních i turistů. Očekáváme, že horké počasí vylepší slabá květnová čísla, ačkoliv ze zkušenosti víme, že ani tropické teploty spotřebě zejména čepovaného piva nesvědčí. Je-li totiž více jak 30 stupňů Celsia, lidé zpravidla pijí alkoholových nápojů méně," uvedla Ferencová.

Obecně však bývá spotřeba piva v letních měsících průměrně třikrát vyšší než v zimě, pro pivovarnictví jde o klíčové období. "Letošní květnové počasí však pivu nepřálo a bylo nejchladnější za téměř 30 let. V nižších polohách se průměrná teplota pohybovala kolem deseti stupňů Celsia, což je v ostrém kontrastu s tím loňským, kdy se teploty často dostávaly i nad 25 stupňů a průměrná teplota byla 17 stupňů," upozornila ředitelka.

Proti loňsku podle ní v květnu oslabily prodeje sudového piva o 15 procent a tankového o 21 procent. "Trend poklesu spotřeby čepovaného piva v hospodách a restauracích však není jen vinou počasí, ale dlouhodobým problémem ohrožujícím tradiční českou pivní kulturu," dodala.

Naopak se zvýšily prodeje piva v plechu, které jako jediné po loňskému květnu vykázaly nárůst. Prodej piva v plastu se snížil o 14 procent, o skoro 40 procent pak klesly prodeje minisoudků, protože si Češi letos zahradních oslav v květnu kvůli počasí neužili.

Naopak výrobcům nealkoholických nápojů vyšší teploty nevadí, lidé podle mediálního zástupce KMV Pavla Nováka potřebují doplňovat minerály a samozřejmě tekutiny. "Spotřebitelé v teplém počasí z naší nabídky nejčastěji volí přírodní minerální a pramenité vody včetně ochucených. K nejoblíbenějším příchutím našich balených vod v ČR patří citron, pomeranč nebo bílé hrozno, nicméně Češi rádi vyzkouší méně typické chuťové varianty jako například granátové jablko nebo černé plody," dodal Novák.

Podle mluvčího Pražských vodovodů a kanalizací Tomáše Mrázka zatím dosahovala spotřeba vody v metropoli průměrných spotřeb při těchto teplotách, v předminulém týdnu činila 3800 litrů za sekundu, v minulém pak 3600 litrů za sekundu. "Na začátku července v souvislosti s odjezdem Pražanů na prázdniny očekáváme průměrnou spotřebu mezi 3000 až 3200 l/s. Loni byl extrém na přelomu července a srpna, kdy se spotřeba vyšplhala na 4000 l/s," dodal.

Podle něj má Praha dostatečné zásoby vody z Káraného a Želivky. "V případě mimořádné události můžeme využít i Podolskou vodárnu, která slouží jako záložní zdroj. Ani v loňském parném létě Praha žádné problémy se zásobováním pitnou vodou neměla," uzavřel.

Související

Pivo

Ceny piva opět porostou. Pivovary během podzimu zdraží

Velké pivovary připravují podzimní zdražení, a to o zhruba jednu korunu za půl litru piva. Tento krok by měl být následován zvýšením cen v restauracích, což bude mít negativní dopad na hospodský průmysl. Uvedla to Česká televize s tím, že situaci komplikuje i plánované zvýšení DPH na čepované pivo.

Více souvisejících

Pivo nápoje Karlovarské minerální vody Mattoni Počasí Voda Praha

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy