Čapí hnízdo dojí stát: Bere i dotace na kozy, ty jsou určené malým firmám

Praha - Farma Čapí hnízdo stále dostává dotace na chov zvířat nebo přepravu koní na výstavy. Jde většinou o několik tisíc korun, peníze z rozpočtu ministerstva zemědělství jsou ale určené pro malé a střední podniky. Ministerstvo přitom dřív tvrdilo, že farma státní dotace nikdy nebrala.

Vlastník farmy společnost Imoba je součástí koncernu SynBiol, který měl předloni tržby 3,4 miliardy korun. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Z přehledu vyplacených podpor vyplývá, že Čapí hnízdo loni dostalo 21.290 korun na chov koz a ovcí, o rok dříve to bylo více než 30 tisíc korun. Podle pravidel o tyto dotace může žádat jen podnik, který má maximálně 250 zaměstnanců a roční obrat do 50 milionů eur (1,3 miliardy korun). Podmínkám vyhovuje Imoba, ale nikoliv SynBiol.

Podle ministerstva je odpovědný žadatel, který podepisuje čestné prohlášení. Bez zvýšení byrokratické zátěže žadatelů prý nelze posoudit, jestli podmínky splňují. Neumí to ani chovatelské svazy, které dotace přerozdělují. "Ročně vyřizujeme kolem čtyř a půl tisíce žádostí. Většinou jsou od drobných chovatelů," řekl HN předseda Svazu chovatelů ovcí a koz Vít Mareš. Potvrdil, že svaz od Imoby a Farmy Čapí hnízdo dostal v minulých letech žádost s čestným prohlášením, že podmínky splňují.

Sedm let Čapí hnízdo bralo také dotace na hektar a podle počtu zvířat, které byly hrazené především z EU. Celkem farma dostala 2,7 milionu korun. Od roku 2015 má ale na tyto peníze nárok jen ten, kdo má alespoň třetinu příjmu ze zemědělství, což Imoba není.

Jediným akcionářem SynBiolu byl do loňského února Andrej Babiš. Kvůli zákonu o střetu zájmů tehdy vložil akcie SynBiolu spolu s akciemi holdingu Agrofert do svěřenských fondů. Imoba v minulosti patřila pod Agrofert, Čapí hnízdo koupila v roce 2013.

"Já se tím nebudu zabývat, protože já se SynBiolem nemám nic společného," reagoval dnes Babiš na dotaz novinářů ohledně dotací pro Čapí hnízdo.

Kvůli padesátimilionové evropské dotaci pro Čapí hnízdo z roku 2008 obvinila policie z podvodu 11 lidí včetně Babiše a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Související

Více souvisejících

Čapí hnízdo Ministerstvo zemědělství dotace Imoba SynBiol Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy