Soud kvůli bytům po OKD: Miliardář Krúpa chce předvolat Sobotku, Bakalu i Teličku

Ostrava - Společnost ARC equity services chce předvolat expremiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a další bývalé ministry, místopředsedu Evropského parlamentu Pavla Teličku a bývalé spolumajitele OKD Viktora Koláčka a Zdeňka Bakalu jako svědky ve sporu, který začne ve čtvrtek řešit Okresní soud v Ostravě.

ARC slovenského miliardáře Pavola Krúpy se domáhá 856.000 korun jako náhrady škody za jeden z bývalých bytů OKD, který jejich vlastníci, společnost Residomo (bývalé RPG Byty) a předtím RPG Industries, neprodali nájemníkům.

Přes 43.000 bývalých hornických bytů koupila od státu v roce 2004 spolu s šestačtyřicetiprocentním podílem v těžební společnosti OKD skupina Karbon Invest podnikatelů Koláčka a Petra Otavy (zemřel v roce 2015). O dva měsíce později svůj celý podíl v OKD, téměř 96 procent, prodala kyperské investiční společnosti RPG Industries vedené Bakalou. Byty pak vlastnila dceřiná společnost RPG Byty.

Podle privatizační smlouvy měli mít nájemníci v případě prodeje bytů předkupní právo a měli je koupit za netržní ceny. Firma jednotlivé byty neprodávala, v roce 2015 ale celou společnost koupili noví majitelé a později ji přejmenovali na Residomo. Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně.

Krúpově firmě postoupila své pohledávky nájemnice jednoho z bytů. Škoda podle firmy vznikla nájemníkům tím, že nebyla dodržena povinnost přednostní nabídky za zvýhodněnou cenu. Suma 856.000 korun, kterou ARC vymáhá, představuje rozdíl mezi částkou, na niž byl jeden byt oceněn při privatizaci (40.000 korun), a cenou bytu dle pozdějšího znaleckého posudku (896.000 korun). Kdyby Krúpa s žalobou uspěl, otevřelo by to zřejmě cestu pro další nájemníky bývalých hornických bytů.

Sobotka byl v roce 2004 ministrem financí. Krúpa chce jako svědky k soudu předvolat ještě tehdejší ministry průmyslu Milana Urbana, zdravotnictví Marii Součkovou (všichni ČSSD), zahraničí Cyrila Svobodu a životního prostředí Libora Ambrozka (oba KDU-ČSL). Telička byl dříve členem představenstva společnosti NWR, jíž patřilo OKD.

Související

OKD

Při čtvrtečním otřesu v dole na Karvinsku se zranilo 16 lidí

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění. ČTK to dnes řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až dnes.

Více souvisejících

OKD Pavol Krúpa (slovenský miliardář) ARC equity services Bohuslav Sobotka Zdeněk Bakala Ekonomika Pavel Tělička

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy