Dotační malér drží v nejistotě 700 českých firem, ministr vypracuje krizový plán

Praha - Pozastavení dotačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ze strany Evropské komise nechává v nejistotě zhruba 700 českých firem. Ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner dostal za úkol připravit krizový plán.

Evropská komise pozastavila program o objemu 114 miliard korun kvůli vysokému počtu pochybení. "V krizovém plánu ministerstva průmyslu bude jasně popsáno, kdo v rámci vlády co udělá. Cíl je přesvědčit Brusel o tom, aby peníze deblokoval," uvedl dnes premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Hüner v úterý uvedl, že chybné projekty v rámci tohoto operačního programu pokračují. Po dobu, než je projedná Evropská komise, budou hrazeny z národních zdrojů. 

Chyby podle Hünera vznikly v letech 2015 až 2017. Tehdy ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) řídili ministři z ČSSD. "Budu iniciovat kroky k vyšetření a potrestání osob, které jsou za tyto komplikace zodpovědné," doplnil v úterý ministr.

Podle exministra Jana Mládka (ČSSD) na začátku každého období vznikají chyby, ty jsou však odstranitelné. "Ministr Hüner dostal audit ministerstva financí v prosinci loňského roku. A od té doby neudělal nic. Na místo toho pouze rozvrátil úřad, vyházel náměstky, má ho nefunkční zejména v této oblasti. A teprve když EK poslala dopis, na základě stejného auditu, tak začal něco dělat a předvádět tady komedii," řekl Mládek. Důvodem, proč Evropská komise tak pečlivě zkoumala stav programů, je i kauza Čapí hnízdo, dodal.

Program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost je stěžejním programem pro podporu českých podnikatelů v programovém období 2014 až 2020. Podpora z programu je zacílena přednostně na malé a střední podniky, kterých by se problémy dotkly nejvíce. Pokud by nejistota trvala delší dobu, neobešlo by se to bez makroekonomických dopadů, varoval už dříve mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

dotace ministerstvo průmyslu Tomáš Hüner Andrej Babiš Ekonomika Jan Mládek

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy