Dvě třetiny starožitníků neprošly kontrolou ČOI

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) se v roce 2017 zaměřila na kontroly prodeje předmětů kulturní hodnoty a kulturních památek. Během dvou měsíců provedla kontroly v 71 starožitnictvích, prodejních galeriích, bazarech a dalších provozovnách, které nabízí starožitné zboží.

Porušení právních předpisů zjistila ve 46 případech, což je téměř 65 % pochybení. Ze strany prodejců nejčastěji docházelo k nákupu nebo přijetí zboží bez toho, aby došlo k identifikace klienta, který toto zboží prodával

"Za relativně krátkou dobu dvou měsíců, po které kontrolní akce probíhala, byl zjištěn poměrně vysoký počet porušení zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Z těchto důvodů plánuje Česká obchodní inspekce v těchto kontrolách pokračovat i v roce 2018," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Podle Asociace starožitníků, která zastupuje malý zlomek restaurátorů a sběratelů, šlo o porušení právních předpisů v dílčích úkonech. Při nákupu zboží vypisuje obchodník s prodávajícím vždy podrobnou kupní smlouvu a klienta identifikuje podle občanského průkazu. Někteří kontrolovaní obchodníci však podle informací asociace nezjišťovali, zda je prodávající politicky exponovanou osobou. Buď o povinnosti nevěděli, nebo neuměli prověření provádět v praxi. "Bohužel návod jak přesně a korektně u takto závažné kontroly postupovat, podnikatelům nikdo neposkytl, ačkoliv jsou řádně zaevidovaní u živnostenských a finančních úřadů, a pokud je nám známo, ani neexistuje," sdělil ČTK prezident asociace Jan Neumann.

Asociace upozornila, že je pro obchodníky velmi obtížné kontrolovat kvůli nebezpečí legalizace výnosů z trestné činnosti a financování terorismu soukromé osoby prodávající položky za stovky korun či jednotky tisíc korun ze svého osobního majetku, což jsou nejčastější nákupy v malých obchodech. Opatření podle asociace snižuje vážnost velmi důležitého zákona a měl by být novelizován.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi starožitníci Ekonomika

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy