Počet nových exekucí klesl o deset procent. Důvodů je hned několik

Praha - Počet nově zahájených exekucí loni meziročně klesl o deset procent na 612.000. Počet ukončených exekucí naopak dlouhodobě roste, loni jich bylo 540.000. Nejvíce exekucí, 155 na 100.000 obyvatel, bylo loni vedeno u okresního soudu v Ústí nad Labem. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali zástupci Exekutorské komory ČR.

"Soudním exekutorům se proti předchozím letům podařilo ukončit exekuce ve větším počtu," řekl novinářům viceprezident komory Jan Mlynarčík. "V budoucnu může dojít k situaci, kdy počet ukončených exekucí bude vyšší než počet zahájených řízení," dodal.

Počet exekucí podle komory klesá od roku 2011, s výjimkou roku 2014. Komora sledovala počty exekucí v obvodech okresních soudů. Ve všech okresech počet exekucí klesl, kromě okresu Ústí nad Labem, kde mírně vzrostl. Nejméně vedených exekucí v přepočtu na počet obyvatel je dlouhodobě ve Vsetíně (30).

Na klesajícím počtu nových exekucí se podle komory projevuje několik faktorů. Některé jsou výsledkem legislativních změn, jako je například zákon o spotřebitelském úvěru a o změně advokátního tarifu, podíl má ale také ekonomická situace.

Podle nového prezidenta Exekutorské komory Vladimíra Plášila patří mezi problémy exekutorů chybějící koncepce a nesystematické legislativní zásahy do exekučního řádu. "K dnešnímu dni je provedeno již 45 novelizací exekučního řádu od jeho přijetí v roce 2001," upozornil. Dodal, že u odborníků i veřejnosti je poptávka po novém, jednoduchém a moderním exekučním řádu.

Podle Plášila chybí exekutorům peníze na inovace, musí také snižovat počet zaměstnanců. Kritizoval rovněž snížení tarifu exekutorů od loňského dubna. Náhrada hotových výdajů exekutora se tehdy u všech dluhů bez ohledu na jejich výši snížila o polovinu, pokud dlužník zaplatí celý dluh ve stanovené lhůtě.

Exekutorská komora prosazuje místní příslušnost soudních exekutorů, což by podle ní posílilo jejich nezávislost. Proti zavedení teritoriality je ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO). Uvádí, že místní příslušnost exekutorů by vedla ke snížení vymahatelnosti pohledávek, a tedy ke snížení vymahatelnosti práva.

Komora navrhuje také přenesení DPH z nákladů exekuce do snížené sazby. Chtějí umožnit i zastavení "starých" exekucí při skutečné nemajetnosti poškozeného.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce Exekutorská komora Ekonomika

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 32 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy